АП: Победа демократа могла би да има одјека од Москве до Ријада

Победа демократа у Представничком дому Конгреса САД могла би да има одјека од Москве до Пекинга и Ријада, јер оснажене демократе сада могу да покрену нове истраге о међународној пословној империји председника Доналда Трампа и његовим политичким договорима са остатком света, пише данас АП.

Преузимање контроле над Представничким домом на изборима на половини мандата, одржаним у уторак, дало је демократама моћно оружје против Трампа - позив на суд, наводи агенција.

Тако ће демократски лидери многих одбора Представничког дома имати овлашћење за позивање на суд које могу да искористе како би дошли до одређених докумената, мејлова и сведочења, а домашај таквих судских позива могао би да се осети знатно изван Беле куће и Вашингтона.

То, заправо, значи да би демократе могле да се посвете анализирању питања као што су 18 трговачких марки које је Кина протеклих месеци доделила компанијама повезаним са Трампом и његовом ћерком Иванком, као и да процене да ли је можда реч о сукобу интереса.

Кина тврди да све захтеве за трговачке марке третира једнако, али би одбори Представничког дома Конгреса САД могли да испитају да ли Пекинг може да експлоатише значајну интелектуалну својину Трампове породице у Кини ради политичких или дипломатских користи.

Кина данас није желе да директно коментарише о резултатима јучерашњих америчких избора, а портпаролка Министарства спољних послова Хуа Чунгјинг рекла је новинарима да је то "унутрашње питање САД" и да "не жели да о томе коментарише, иначе ће ризиковати да буде оптужена за мешање".

Поновно покретање истраге о наводном руском мешању у изборе?

За Москву, победа демократа на америчким конгресним изборима значи вероватно поновно покретање истраге о руском мешању у изборе 2016, оцењује америчка агенција.

Одбор за обавештавање, на челу са републиканцима, закључио је своју истрагу о мешању Русије, саопштивши да није пронашао доказе о дослуху између Русије и Трамповог предизбог тима, али демократе одавно тврде да су републиканци игнорисали низ кључних чињеница и сведока.

Руски председник Владимир Путин пориче било какву умешаност у Трампову изборну победу, али би, оцењује АП, могао да ћутке поспеши нове истраге, видећи их као начин да посеје хаос и поделе у љуто подељеној политичкој арени САД.

Путин, међутим, не би поспешио истраге нити санкције које би нашкодиле добро повезаним руским олигарсима за које се верује да су помагали у финансирању покушаја мешања Русије у америчке изборе, напомиње америчка агенција.

"Могућа блокада продаје оружја Саудијској Арабији"

Затим, ту је и Саудијска Арабија, и односи између принца престолонаследника Мухамеда бин Салмана и Трамповог зета Џереда Кушнера, при чему би везе између њих двојице, за које се наводи да често комуницирају, сада могле да се нађу - под лупом демократа.

Вашингтон и Ријад су одавно кључни савезници, а Трамп је ту земљу учинио својом првом дестинацијом у свету као председника, али је принц престолонаследник изгубио присталице у Конгресу откако је у саудијском конзулату у Истанбулу 2. октобра убијен саудијски новинар Џамал Кашоги, колумниста Вашингтон поста и критичар принца Мухамеда.

Последице победе демократа на јучерашњим конгресним изборима у САД могле би бити огромне, при чему би демократе могле да покушају да блокирају обимну продају оружја Саудијској Арабији и ограниче подршку САД рату који Саудијска Арабија води у Јемену, оцењује АП.

Америчка агенција подсећа да САД помажу коалицији на челу са Саудијцима у рату у Јемену, али и да је тај сукоб постао прилично непопуларан међу неким члановима Конгреса и да је, према закључцима хуманитарних агенција, довео до највеће хуманитарне катастрофе у свету.

Републиканци, међутим, тврде би нове истраге могле да имају "ефекат бумеранга" на штету демократа, а АП указује да многе Трампове присталице сматрају да су истраге против њега отишле предалеко, те да би низ нових позива на суд могао да, на крају, отуђи демократске гласаче.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи