Ко ће контролисати Конгрес, а ко Сенат – тест за Трампа

Бирачи у Сједињеним Државама бирају чланове Представничког дома Конгреса, трећину сенатора и 36 гувернера савезних држава. Мало ко се усуђује да прогнозира изборни исход, али истраживања показују да би републиканци и демократе могли да поделе горњи и доњи дом Конгреса.

За разлику од пре четири године, излазност ће по свему судећи бити значајно већа, што потврђују подаци да је, путем поште или лично, у државама које дозвољавају раније гласање изашло преко 37 милиона бирача, готово 11 милиона више него 2014. године.

Многи ове изборе сматрају референдумом о двогодишњој владавини председника Доналда Трампа, што и он признаје, као адут за позитивна очекивања републиканаца, посебно истиче економски раст и проценат незапослености који износи 3,6 одсто, што је најнижа стопа у последњих неколико деценија.

Међутим, Трамп је свестан да постоји могућност губитка Представничког дома и шаље помирљиву поруку.

"Па биће неких ствари, али не желим да их све откривам у овом тренутку. Желео бих да имам много блажи тон. Мислим да у извесним ситуација немам избора, али можда и постоји. Можда сам могао бити мекши са тог становишта", каже Трамп.

Док гласање протиче без проблема уз високу излазност и стварање редова на појединим бирачким местима у Флориди се води тесна борба између републиканског кандидата Рона Десантиса и кандидата демократа Ендрјуа Гилмана за место гувернера.

Уколико Гилман победио он би био први Афро-Американац на месту гувернера Флориде.

Мало је оних који се усуђују да прогнозирају резултате избора, али истраживања јавног мњења дају озбиљну шансу демократама да преузму Представнички дом Конгреса, док ће републиканци, по свему судећи, задржати предност у Сенату, а можда је и повећати.

Оно што охрабрује и грађане и аналитичаре је управо најава председника Трампа да би могао да користи помирљивији тон у будућности, што би у сваком случају допринело смањењу политичких и расних тензија у Америци.

Остали аутори: Ненад Зафировић
број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 07. нов 2018, 05:19) - anonymous [нерегистровани]

Prediction

Nije jos izbrojano sve. Kongres kontrolisu demokrate a Senat Republikanci. To je vec poznato.

(среда, 07. нов 2018, 00:09) - anonymous [нерегистровани]

@SAD ulaze u politicki uragan...

А ко су ти те "lijeve snage"? Ја знам за једног човека који је сам целокупна левица САД: Ноам Чомски.

То у Америци је обрачун капитализма са самим собом! Сами су се подложили, сами и нек се кувају.

(уторак, 06. нов 2018, 23:08) - anonymous [нерегистровани]

SAD ulaze u politicki uragan....

SAD ulaze u jednu veliku nestabilnost bez obzira ko pobijedi na ovim izborima za Kongres i Senat.U americkom drustvu sve vise dolazi do polarizacije na Trampove nacionaliste i demokrate gdje se svrstavaju lijeve snage, emigranti, pripadnici nehriscanskih vjera, Afroamerikanci i Latinoamerikanci.
Tu pomirenja nece biti i unutrasnji sukob je sve izvjesniji.