Исламска држава за собом оставила 200 масовних гробница

Најмање 200 масовних гробница пронађено је у Ираку у областима које су раније биле под контролом екстремистичке Исламске државе, наводи се у извештају који су објавиле Уједињене нације.

У гробницама се налазе остаци тела више хиљада људи за које се верује да су жртве сунитске екстремистичке групе, која је у периоду између јуна и децембра 2014. године освојила већи део северног Ирака, прогласивши га својим "калифатом", преноси Ројтерс.

Међу њима има и жена, деце, старијих особа и инвалида, као и припадника ирачких оружаних снага и полиције, наводи се у извештају УН.

Раније су УН саопштиле да је скоро 33.000 цивила убијено у нападима Исламске државе у Ираку, а да је више од 55.000 рањено.

Гробнице су пронађене у четири провинције: Нинева, Крук, Салах ел-Дин и Анбар, које се налазе у западних и северним деловима земље, у близини границе са Сиријом.

Исламска држава је те области држала под контролом до децембра 2017. године, када су је поразиле ирачке снаге, уз подршку коалиције предвођене САД.

Процењује се да се у 202 гробнице налази између 6.000 и 12.000 тела жртава, али се напомиње да је тешко утврдити тачан број јер је до сада ископано само 28 масовних гробница, а ексхумирано 1.258 тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара