Упозорење америчким гласачима: Русија покушава да се умеша

Неколико америчких институција објавило је заједничко упозорење гласачима, који данас излазе на изборе, да буду опрезни јер се настављају покушаји мешања страних фактора, посебно Русије, објављено је на сајту ФБИ-ја. Фејсбук је блокирао 115 рачуна због сумње да се "координираним неаутентичним понашањем" доводе у везу са страним групама које покушавају да се мешају у америчке конгресне међуизборе, преноси АП.

"Страни фактори, Русија нарочито, настављају са покушајем утицања на јавно мњење и перцепцију гласача", наведено је у саопштењу америчког Одељења за унутрашњу безбедност, министарства правде, Канцеларије директора Националне обавештајне службе и Федералног истражног бироа.

"Они то могу ширењем лажних информација о политичким процесима и кандидатима, лажима о њиховим сопственим активностима мешања, ширењем пропаганде на друштвеним мрежама или другим тактикама", наведено је у саопштењу.

Америчке агенције боре се са покушајима мешања, а циљ борбе је да се обезбеди да се сваки глас преброји и да се преброји исправно, пише у заједничком саопштењу уз истицање да у овом тренутку "нема показатеља да постоје покушаји којима се жели спречити или омести гласање или изменити исход гласања".

САД неће толерисати страно уплитање у наше изборе које долази из Русије, Кине, Ирана или других земаља, закључује се у саопштењу.

Американци данас гласају за 435 места у Представничком дому, за 35 од укупно 100 места у Сенату и за десетине државних гувернера.

Фејсбук блокирао 115 рачуна

Фејсбук је данас блокирао 115 рачуна због сумње да се "координираним неаутентичним понашањем" доводе у везу са страним групама које покушавају да се мешају у америчке конгресне међуизборе, јавља АП.

Затворено је 30 налога на Фејсбуку и 85 налога на друштвеној мрежи Инстаграм, који се детаљније истражују, објављено је данас.

Компанија је предузела мере након притиска из америчког правосуђа, када је примећена онлајн активност за коју се "верује да је повезана са страним субјектима", наводи АП преносећи изводе из блога званичника Фејсбука задужених за сајбер сигурност.

Технолошке компаније у Сједињеним Државама покушавају да појачају сигурност и напоре у борби против кампање дезинформација, укључујући и руске групе које покушавају да поделе гласаче и дискредитују демократију, наводи АП.

Како се истиче, "чишћење" Фејсбука је део контрамера за спречавање злоупотреба, налик онима које су руске групе користиле пре две године, како би утицале на јавно мњење уочи америчких председничких избора 2016. године.

У октобру је компанија уклонила 82 странице, рачуна и групе везане за Иран, чији је циљ био подстицање друштвених сукоба у Сједињеним Државама, док је Фејсбук у Великој Британији у августу уклонио 652 странице, групе и рачуна везаних за Русију и Иран.

Скоро све странице на Фејсбуку, повезане са последњим блокираним налозима, јесу на француском или руском језику, а рачуни на Инстаграму углавном су били на енглеском и фокусирани су на познате личности и политичке дебате.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво