Упозорење америчким гласачима: Русија покушава да се умеша

Неколико америчких институција објавило је заједничко упозорење гласачима, који данас излазе на изборе, да буду опрезни јер се настављају покушаји мешања страних фактора, посебно Русије, објављено је на сајту ФБИ-ја. Фејсбук је блокирао 115 рачуна због сумње да се "координираним неаутентичним понашањем" доводе у везу са страним групама које покушавају да се мешају у америчке конгресне међуизборе, преноси АП.

"Страни фактори, Русија нарочито, настављају са покушајем утицања на јавно мњење и перцепцију гласача", наведено је у саопштењу америчког Одељења за унутрашњу безбедност, министарства правде, Канцеларије директора Националне обавештајне службе и Федералног истражног бироа.

"Они то могу ширењем лажних информација о политичким процесима и кандидатима, лажима о њиховим сопственим активностима мешања, ширењем пропаганде на друштвеним мрежама или другим тактикама", наведено је у саопштењу.

Америчке агенције боре се са покушајима мешања, а циљ борбе је да се обезбеди да се сваки глас преброји и да се преброји исправно, пише у заједничком саопштењу уз истицање да у овом тренутку "нема показатеља да постоје покушаји којима се жели спречити или омести гласање или изменити исход гласања".

САД неће толерисати страно уплитање у наше изборе које долази из Русије, Кине, Ирана или других земаља, закључује се у саопштењу.

Американци данас гласају за 435 места у Представничком дому, за 35 од укупно 100 места у Сенату и за десетине државних гувернера.

Фејсбук блокирао 115 рачуна

Фејсбук је данас блокирао 115 рачуна због сумње да се "координираним неаутентичним понашањем" доводе у везу са страним групама које покушавају да се мешају у америчке конгресне међуизборе, јавља АП.

Затворено је 30 налога на Фејсбуку и 85 налога на друштвеној мрежи Инстаграм, који се детаљније истражују, објављено је данас.

Компанија је предузела мере након притиска из америчког правосуђа, када је примећена онлајн активност за коју се "верује да је повезана са страним субјектима", наводи АП преносећи изводе из блога званичника Фејсбука задужених за сајбер сигурност.

Технолошке компаније у Сједињеним Државама покушавају да појачају сигурност и напоре у борби против кампање дезинформација, укључујући и руске групе које покушавају да поделе гласаче и дискредитују демократију, наводи АП.

Како се истиче, "чишћење" Фејсбука је део контрамера за спречавање злоупотреба, налик онима које су руске групе користиле пре две године, како би утицале на јавно мњење уочи америчких председничких избора 2016. године.

У октобру је компанија уклонила 82 странице, рачуна и групе везане за Иран, чији је циљ био подстицање друштвених сукоба у Сједињеним Државама, док је Фејсбук у Великој Британији у августу уклонио 652 странице, групе и рачуна везаних за Русију и Иран.

Скоро све странице на Фејсбуку, повезане са последњим блокираним налозима, јесу на француском или руском језику, а рачуни на Инстаграму углавном су били на енглеском и фокусирани су на познате личности и политичке дебате.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(уторак, 06. нов 2018, 18:35) - Zeljko Kecman - Houston [нерегистровани]

Isti recept

Ameri koriste isti crnogorski recept, strase vlastiti narod. I veliki su postali stvarno mali i lako citljivi.

(уторак, 06. нов 2018, 18:22) - anonymous [нерегистровани]

A radi čega bi Rusi rasipali snage

Kad im je svejedno koja politička opcija će vladati Amerikom.Rusi su za sve njih neprijatelji i tu nema popravka.

(уторак, 06. нов 2018, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

Zajednicko upozorenje No.2

Danas posebna opreznost kada navlacite cipele, moguce da Rus iskoci.

(уторак, 06. нов 2018, 17:49) - anonymous [нерегистровани]

Rusi!

Ah, ti Rusi!!! Da nije tužno, bilo bi smešno!

(уторак, 06. нов 2018, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

Rusija i americki izbori....

.. boli bre briga Rusiju ko ce pobediti na americkim izborima jer svi su oni isti ¨rusomrzitelji¨. Sva ova americka propaganda je ¨luk i voda¨ da se narod ne seti.

(уторак, 06. нов 2018, 16:34) - Душан [нерегистровани]

Глава у песку

Људи, морате живети тамо па да се уверите у каквом медијском мраку живи огромна већина американца. Глава у песку је само блажи облик.

(уторак, 06. нов 2018, 16:12) - Baćuška [нерегистровани]

Pa šta?

Ako je lobiranje dozvoljeno i ako Amerika to radi širom sveta, onda to može, sme i treba da se radi i u Americi. Ne znam da li je istina, ali ne bih imao ništa protiv da jeste.

(уторак, 06. нов 2018, 14:48) - anonymous [нерегистровани]

Crvenkapica

Ko u ove bajke još uvijek vjeruje?

(уторак, 06. нов 2018, 14:20) - anonymous [нерегистровани]

to je jednoumlje. ..ne dozvoljavaju druga misljenja. .

Pa gradjani neka prosude tko je u pravu..

Nije doba Staljina. ..

(уторак, 06. нов 2018, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

Vesti

Za predskolsko obrazovanje.