Мерц узвраћа ударац Меркеловој?

Бизнисмен Фридрих Мерц преузео је вођство у трци за наследника Ангеле Меркел на челу Хришћанско-демократске странке (ЦДУ) и за шансу да се кандидује за канцелара – можда већ идуће године.

Фридриха Мерца је, иначе, са функције парламентарног лидера ЦДУ 2002. године истиснула Меркелова, а тај потез је "зацементирао" њен утицај на странку на њеном путу да постане канцеларка 2005. године.

Сада би Мерцова тежња ка власти, уколико буде успешна, могла да убрза одлазак Меркелове, оцењује Ројтерс.

Мерц није у Бундестагу од 2009. године, али је задржао блиску и утицајну мрежу контаката ЦДУ следећи успешну послову каријеру, а период уочи његовог поновног "ускакања" у прве политичке редове био је дуг и добро временски испланиран.

Са своје 62 године, Мерц је мање од две године млађи од Меркелове, али себе представља као "кандидата будућности", извлачећи најбоље из своје прошлости.

"Потребно нам је поновно буђење и препород. Ја сам убеђени економски либерал, социјални конзервативац и друштвено ангажована особа", рекао је Мерц новинарима у Берлину прошле среде.

То је пробудило ентузијазам код многих чланова ЦДУ, међу којима је многима постао неугодан центристички приступ Мерклеове током њеног 13-годишњег канцеларског мандата.

Један посланик ЦДУ описао је Мерцовове ставове као "повратак коренима" – социјално-конзервативним позивима, уз залагање за пословање, партијском језгру западњачко-католичких мушкараца који Меркелову, протестанткињу из источне Немачке, виде као "аномалију".

За сада, Мерцово десничарско "галопирање" функционише, а анкете показују да га гласачи сматрају боље позиционираним да поведе конзервативце него друга два кандидата – генерални секретар ЦДУ Анегрет Крамп Каренбауер и министар здравља Јенс Шпан, оцењује британска агенција.

Мерцову кандидатуру на чело партије подржао је и Волфганг Шојбле, председник парламента и један од највиших политичара ЦДУ, пренео је Шпигел.

Мерц и у бизнису има снажну мрежу – као искусни правник, на позицијама је управним одборима у многим компанијама, укључујући место председника немачког огранка америчког фонда "Блекрок".

Од 2016. године је шеф операција за Немачку те највеће светске корпорације за управљање имовином.

Према подацима доступним на интернету, ова америчка корпорација, коју називају и "компанијом која поседује свет" пошто има удела у скоро свакој глобално важној фирми, располаже са 6,29 билиона (6.290 милијарди) долара.

"Мерц је веома цењен, али је поштовање које ужива утемељено у прошлости... Сада је кључ у његовој спремности да сарађује са другима", закључио је неименовани политичар ЦДУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи