Кијевски патријарх: Неће се незаконито пленити црквене зграде

Поглавар Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије, патријарх Филарет рекао је да кораци ка независности од Москве морају да буду пажљиво спроведени да би се избегло да то буде изговор Кремља за даље "упаде Русије на украјинску територију".

Филарет је нагласио да се неће незаконито пленити црквене зграде у Украјини, које су тренутно под контролом цркве лојалне Москви и која је под управом Руске православне цркве.

"Не желимо да им дамо разлог за уплитање у наше унутрашње послове, па зато неће бити присилног одузимања црквених зграда", рекао је кијевски патријарх у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Филарет је, ипак, одбацио потраживања Московске патријаршије за чувену Кијевско-печерску лавру, кијевски манастир у пећини.

"Сви знају да је Кијевско-печерска лавра украјинско светилиште које је имовина државе", рекао је Филарет.

Најделикатније питање око званичног раздвајања јесте надметање са захтевима о власништву над имовином Кијевске патријаршије и представника цркве лојалне Москви у Украјини.

Филарет је инсистирао на томе да Кијевска патријаршија "не жели да присилно одузме лавре или друге манастире или жупне куће" у Украјини.

Патријарх Филарет рекао је да ће се Кијевска патријаршија трудити да Украјина има једну православну цркву.

Украјина тренутно има три православне цркве: Украјинску православну цркву Московске патријаршије, која је остала подређена Русији након распада Совјетског Савеза и два одвојена ентитета - Украјинску православну цркву Кијевске патријаршије коју предводи Филарет, и Украјинску аутокефалну православну цркву под вођством митрополита Макарија.

Кијевски патријарх је истакао да ће се кијевска патријаршија потрудити да у Украјини буде једна православна црква.

Како је рекао, званично име независне цркве биће "Украјинска православна црква", али ће бити позната и као "Кијевска патријаршија".

Када екуменска патријаршија из Истанбула донесе званичну уредбу о независности Кијевске Патријаршије од Москве, Филарет је рекао да "Украјинска православна црква Московске патријаршије неће више имати право да се назива Украјинска православна црква".

"У ствари, она ће бити названа Руском православном црквом у Украјини", рекао је Филарет.

Украјинска црква лојална Москви, као и руска православна црква у Москви, сматрају Кијевску патријаршију расколничком и јеретичком.

Цариградска патријаршија признала је аутокефалност Украјинске цркве 11. октобра која је дотад била под надлежношћу Московске патријаршије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара