Кијевски патријарх: Неће се незаконито пленити црквене зграде

Поглавар Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије, патријарх Филарет рекао је да кораци ка независности од Москве морају да буду пажљиво спроведени да би се избегло да то буде изговор Кремља за даље "упаде Русије на украјинску територију".

Филарет је нагласио да се неће незаконито пленити црквене зграде у Украјини, које су тренутно под контролом цркве лојалне Москви и која је под управом Руске православне цркве.

"Не желимо да им дамо разлог за уплитање у наше унутрашње послове, па зато неће бити присилног одузимања црквених зграда", рекао је кијевски патријарх у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Филарет је, ипак, одбацио потраживања Московске патријаршије за чувену Кијевско-печерску лавру, кијевски манастир у пећини.

"Сви знају да је Кијевско-печерска лавра украјинско светилиште које је имовина државе", рекао је Филарет.

Најделикатније питање око званичног раздвајања јесте надметање са захтевима о власништву над имовином Кијевске патријаршије и представника цркве лојалне Москви у Украјини.

Филарет је инсистирао на томе да Кијевска патријаршија "не жели да присилно одузме лавре или друге манастире или жупне куће" у Украјини.

Патријарх Филарет рекао је да ће се Кијевска патријаршија трудити да Украјина има једну православну цркву.

Украјина тренутно има три православне цркве: Украјинску православну цркву Московске патријаршије, која је остала подређена Русији након распада Совјетског Савеза и два одвојена ентитета - Украјинску православну цркву Кијевске патријаршије коју предводи Филарет, и Украјинску аутокефалну православну цркву под вођством митрополита Макарија.

Кијевски патријарх је истакао да ће се кијевска патријаршија потрудити да у Украјини буде једна православна црква.

Како је рекао, званично име независне цркве биће "Украјинска православна црква", али ће бити позната и као "Кијевска патријаршија".

Када екуменска патријаршија из Истанбула донесе званичну уредбу о независности Кијевске Патријаршије од Москве, Филарет је рекао да "Украјинска православна црква Московске патријаршије неће више имати право да се назива Украјинска православна црква".

"У ствари, она ће бити названа Руском православном црквом у Украјини", рекао је Филарет.

Украјинска црква лојална Москви, као и руска православна црква у Москви, сматрају Кијевску патријаршију расколничком и јеретичком.

Цариградска патријаршија признала је аутокефалност Украјинске цркве 11. октобра која је дотад била под надлежношћу Московске патријаршије. 

број коментара 0 Пошаљи коментар