Америчке санкције Ирану ступиле на снагу

Санкције администрације америчког председника Доналда Трампа против Ирана ступиле су на снагу, јавља АП.

Санкције ће погодити енергетски, финансијски и транспортни сектор Ирана и за циљ имају да "осакате" економију те државе, након што се Доналд Трамп раније ове године повукао из нуклеарног споразума са Ираном из 2015, наводи АП.

Данашње санкције враћају све оне које су укинуте након потписивања нуклеарног споразума из 2015. године.

Према речима америчких званичника, санкције ће важити све док Иран не престане да подржава тероризам, повуче се из Сирије и потпуно обустави свој програм развоја нуклеарног оружја и балистичких ракета.

Иран је раније саопштио да није забринут због поновног увођења америчких санкција нафтном и финансијском сектору земље.

Ирански председник Хасан Рохани поручио је за иранску државну телевизију да ће Иран заобићи америчке санкције и наставити да продаје нафту.

Америчке санкције поздравио је Израел, док су – Европска унија, Француска, Немачка и Велика Британија раније у заједничком саопштењу поручиле да жале због одлуке Вашингтона.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху похвалио је америчке санкције Ирану, рекавши да су историјске и да ће, како каже, "задавити" тероризам који спонзорише иранска држава.

Нетанјаху сматра да је ово "велики дан за Израел", преноси АП.

Падају цене нафте упркос америчким санкцијама Ирану

Цене нафте су данас у паду, иако су ступиле на снагу америчке санкције против Техерана које се односе на извоз иранске нафте.

Разлог појефтињења нафте је што је појединим водећим купцима иранске нафте привремено одобрено изузеће од санкција САД, док је званични Техеран поручио да ће се супротставити Вашингтону и да ће наставити да продаје своје "црно злато", преноси агенција Ројтерс.

Цена северноморске нафте типа "брент" пала је за 30 центи по барелу на 72,53 долара, а америчке "лаке" нафте (WTI) за исто 30 центи на 62,84 долара за барел.

Цене обе врсте нафте пале су за више од 15 одсто откако су почетком октобра достигле највиши ниво за четири године.

Званични Вашингтон је појединим земљама одобрио привремено изузеће од примене тих санкција, а реч је о осам увозника који ће још извесно време наставити да купују иранску нафту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се