Туск испитиван због финансијске преваре у Пољској

Председник Европског савета Доналд Туск сведочио је у Пољској у оквиру парламентарне истраге о пирамидалној шеми којом је више хиљада Пољака на превару остало без уштеђевине у периоду док је он био пољски премијер.

Доналд Туск је пред камерама изјавио да је испитивање "спектакл" чији је циљ његова дискредитација и ширење "инсинуација" о његовој породици.

Непријатељство између Туска и лидера владајуће пољске партије Право и правда Јарослава Качињског траје годинама.

Туск је оптужио владајућу конзервативну партију да користи његово испитивање, које је преношено на телевизији, у политичке сврхе. 

"Потребна вам је ова комисија, потребно вам је да настави да се понавља овај спектакл", рекао је Туск.

Туска је испитивала вишестраначка комисија која је већ испитала неколико десетина државних функционера, покушавајући да утврди ко је одговоран за превару.

Комисија жели да утврди колики је утицај Туск као премијер имао на државну безбедност и друге службе и када је сазнао за пирамидалну шему финансијске организације "Амбер Голд".

Председник Европског савета био је на челу пољске владе од 2007. до 2014. године, а превара финансијске институције "Амбер Голд" је откривена 2012. године.  

Тужилаштво тврди да је око 19.000 улагача изгубило више од 225 милиона долара у једном од највећих пољских финансијских скандала, због којег су оснивачи организације "Амбер Голд" осуђени на затворске казне.

Тврди се да власти нису на време реаговале на упозоравајуће сигнале да се ради о пирамидалној шеми, наводи АП.

Одбијајући оптужбе, Туск је рекао да је упозорење стигло од финансијског надзорног тела, због чега није био задатак премијера да реагује.

Туск је истакао да је упозорење на "Амбар Голд" објавила Пољска комисија за финансијски надзор (КНФ), пренео је АП. 

"Иако саосећамо са онима који су инвестирали у 'Амбер Голд', јер су они жртве оваквог пословања, желим да кажем да је упозорење КНФ да се ('Амбер Голд') доводи у везу са високим ризиком било јавно доступно", рекао је Туск. 

Наговестио је да је било пропуста у процедуралном поступку, наводећи да је превара вероватно могла да се избегне да је све функционисало како је требало.

Једна од тема испитивања била је и чињеница да је Тусков син Михал радио у авио-компанији чији је власник била организација "Амбер Голд".

Туск је одбацио тврдње да је посао његовог сина могао представљати заштиту за пирамидалну шему.

Комисија, која се Туску обраћала са "премијеру", фокусирала се на утврђивање размера Тускове контроле над државном безбедности и другим ресорима и период када је постао свестан ове шеме.

Пре него што је саслушање почело, Туск је новинарима рекао да је дошао јер озбиљно схвата рад комисије. 

"То је моја обавеза као грађанина", рекао је Туск.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи