Турски званичник тврди да су Саудијци уклањали доказе о Кашогију

Саудијска Арабија упутила је двочлани тим у Истанбул са циљем да уклони доказе о убиству новинара Џамала Кашогија, недељу дана пошто је он нестао у саудијском конзулату у Истанбулу почетком октобра, тврди неименовани турски званичник.

Турски званичник сматра да то показује да су саудијски званичници знали за злочин, преноси Ројтерс.

Потврдивши наводе листа Сабах, он каже да су хемичар и токсиколог били задужени за уклањање доказа пре него што се турским истражитељима омогући приступ саудијском конзулату.

Турски лист Сабах идентификовао је ову двојицу Саудијаца као Ахмеда Абдулазиза ал-Џонабија и Халеда Јахју ал-Захранија, наводећи да су они стигли у Турску као део 11-чланог тима који је требало да изведе инспекцију заједно са турским званичницима.

"Верујемо да су ове особе дошле у Турску само са задатком да прикрију доказ о убиству Кашогија пре него што је турској полицији дозвољено да претражи локације", рекао је тај званичник.

Они су извели операције "чишћења" у конзулату и резиденцији конзула у Истанбулу до 17. октобра и напустили Турску три дана касније.

"Чињеница да је тим за чишћење стигао из Саудијске Арабије девет дана после убиства сугерисе да је Кашогијево убиство изведено уз знање највиших саудијских званичника", трврди турски званичник.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 05. нов 2018, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

novinar

ubiti coveka pred kamerama a sada se iscudjavaju koje to mogao uradit?da vlast nezna ko je naredio ubistvo?tu se nesme nista uradit bez znanja princa.bit ce jakih kritika i nista vise.

(понедељак, 05. нов 2018, 13:30) - Воронцов [нерегистровани]

Очекивано да ће скривати доказе

Вероватно се нису ни надали да ће се за страшни злочин и сазнати.