Декларација о информисању и демократији

Комисија састављена од угледних светских личности, а формирана на иницијативу организације Репортери без граница (РСФ) објавила је Међународну декларацију о информацијама и демократији, која успоставља демократске гаранције за поуздано информисање у ери интернета.

У апелу Комисије, који је објављен у водећим светским медијима, наводи се да је глобални информациони и комуникациони простор заједничко добро човечанства и као такво мора бити заштићено како би се олакшала слобода изражавања и мишљења уз поштовање плурализма, слободе, достојанства и толеранције.

Комисију чини 25 интелектуалаца, међу којима су економиста Џозеф Стиглиц, писац Марио Варгас Љоса, а на челу са Кристофом Делором, генералним секретаром РСФ и нобеловком Ширин Ебади.

Они позивају политичке лидере да о томе разговарају током Париског мировног форума 11. новембра.

"Позивамо лидере добре воље на свим континентима да предузму акцију ради промовисања демократских модела и отворене јавне дебате у којој грађани могу да доносе одлуке на основу чињеница", наводи се у тексту апела, саопштио је РСФ.

У документу се још истиче да је слобода изражавања право појединаца, а да субјекти који доприносе структури информације и комуникације морају да поштују основне принципе и да буду отпорни на манипулације.

Декларација африрмише социјалну функцију новинарства, функцију која оправдава посебне напоре да се осигура његова финансијска одрживост, каже се у саопштењу РСФ и додаје да је улога новинарства да буде "трећа страна од поверења" за друштво.

Задаци новинара 

Задатак новинара је, како се каже, да извештавају о реалности, не само да приказују догађаје, већ и да објашњавају комплексне ситуације и промене, размишљају о позитивним и негативним аспектима људског деловања и омогуће јавности да направи разлику између важног од тривијалног.

Слобода и безбедност новинара, независност вести и информација и поштовање новинарске етике су кључни услови за новинарску праксу, без обзира на статус оних који је обављају.

У саопштењу се наводи да 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима усвојене у Паризу, Међународна декларација о информацијама и демократији успоставља основне принципе за глобални и комуникациони простор која своју преамбулу дефинише као "заједничко добро човечанства".

Управљање овим простором је "одговорност човечанства у целости кроз демократске институције", пише у преамбули.

Документ на шест страна успоставља демократске гаранције за слободу, незавиност, плурализам и поузданост информисања у време глобализације, дигитализације и дестабилизације јавног простора.

Декларација, како се наводи, треба да успостави референтну тачку која ће мобилисати све оне који су посвећени одбрани слободног и плуралистичког јавног простора који је од кључног значаја за демократију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се