Почело обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата

Недеља обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата почела је церемонијом у катедрали у Стразбуру, којој су присуствовали председници Француске и Немачке, Емануел Макрон и Франк Валтер Штајнмајер.

Британска агенција Ројтерс оцењује да је пред Емануелом Макроном недеља историјског обележавања годишњице и интензивне дипломатије.

Француски председник ће на мировном скупу у Паризу угостити више од 60 светских лидера, међу којима је и председник Александар Вучић. 

Макрон је вечерас, заједно са супругом Брижит, стигао у Стразбур на концерт у катедрали, посвећен европском миру.

Потом су се Макрон и Штајнмајер упутили ка замку у Стразбуру, како би поздравили грађане. 

У петак, француски председник положиће венце заједно са британском премијерком Терезом Меј у Алберу, граду на северу Француске, како би одао пошту британским војницима који су погинули у бици за Сому. 

Макрон ће у суботу, заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, одржати заједничку церемонију у вагону у којем је 1918. године потписано примирје. 

Кулминација недеље је комеморација у недељу, 11. новембра, када ће минут ћутања симболично бити одржан у 11 часова – у време када је примирје потписано.

Такође, на церемонији 11. новембра и отварању Париског мировног форума очекује се присуство више десетина председника држава и влада, међу којима су и председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп.

Трамп и Путин би требало и да се састану током боравка у Паризу, а Ројтерс предвиђа да ће Путин покушати да, између осталог, разговара о плановима САД да се повуку из уговора о контроли наоружања из 1987. године.

Агенција напомиње да је питање да ли је Макрон тај који успева да споји двојицу лидера или Трамп, који би могао да покуша да преузме заслуге. 

Обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата присуствоваће и израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Међутим, палестински председник Махмуд Абас послаће премијера Рамија Хамдала на церемонију, што је угушило спекулације да би мировни форум могао да доведе до одржавања првог продуктивног састанка од 2015. године између лидера Израела и Палестине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво