Преминула украјинска активисткиња Катерина Хандзјук

Истакнута украјинска активисткиња Катерина Хандзјук преминула је данас, три месеца пошто је нападнута киселином.

Како Би-Би-Си подсећа, Катерина Хандзјук (33) је у нападу задобила јаке опекотине на 40 одсто површине тела и тешку повреду очију.

Она је, како се наводи, била и чланица градског савета у Херсону, а након напада 31. јула у том граду на југу Украјине, имала је 11 операција у Кијеву.

Украјински председник Петро Порошенко данас је позвао на кажњавање њених нападача, а петоро осумњичених се већ налази у притвору.

Узрок смрти истакнуте активисткиње није јасан, али локални медији наводе да је умрла након стварања крвног угрушка.

Катерина Хандзјук је у септембру објавила снимак у којем је позвала Украјинце да се боре против корупције.

"Знам да сада изгледам лоше. Али макар добијам лекарску помоћ. И дефинитивно знам да изгледам много боље него правда у Украјини, јер њој нико не помаже", поручила је тада Хандзјукова.

Како наводи Би-Би-Си, Катерина Хандзјук је такође била противник "проруског сепаратизма у Украјини".

Њена смрт је данас изазвала лавину реакција на друштвеним мрежама у Украјини, а велики број корисника је изразио жаљење због те вести.

Више стотина људи окупило се испред седишта украјинског министарства унутрашњих послова како би позвали на интензивирање напора за проналазак одговорних за смрт Хандзјукове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво