Грађани Нове Каледоније гласали против независности

Прелиминарни резултати данашњег референдума о независности у Новој Каледонији показују да се већина гласача изјаснила за очување веза с Француском.

Према резултатима са 202 од 284 гласачка места, против независности од Француске гласало је 60 одсто грађана који су изашли на биралишта на тој француској прекоморској територији у Тихом океану, саопштила је Канцеларија француског Високог комесара, преноси АП.

До сада је пребројано 123.000 гласова, док је на референдум позвано да изађе 174.000 гласача како би одговорили на питање: "Да ли желите да Нова Каледонија стекне пун суверенитет и да постане независна?".

Нова Каледонија је, иначе, територија Француске од средине 19. века и на том архипелагу живи око 270.000 људи.

Излазност је на данашњем референдуму била толико велика да су нека биралишта у Нумеи, престоници Нове Каледоније, морала да остану отворена сат времена дуже него што је планирано – због дугих редова људи који су чекали да гласају, наводи се у саопштењу Канцеларије.

У саопштењу се наводи и да је дошло до мањих инцидената у Нумеи док су гласови пребројавани, при чему је запаљено седам аутомобила, док је у два случаја пријављено је гађање камењем. Ипак, гласање је, генерално, протекло мирно.

Ова територија, иначе, ужива висок ниво аутономије, али од Француске добија 1,3 милијарде евра годишње кроз субвенције за одбрану, полицију, спољне послове, правосуђе и образовање. 

Многи се плаше да би независност нарушила економију Нове Каледоније.

Референдум је резултат процеса који је почео пре три деценије с циљем окончања насиља између присталица и противника независности од Француске.

У сукобима две струје живот је тада изгубило више од 70 људи, а то је 1988. године довело до споразума између аутохтоних Канака, који се залажу за независност, и европских дошљака, који су за останак под француским суверенитетом.

Ако се потврди да је исход данашњег референдума негативан, Нова Каледонија ће имати још две прилике да се изјасни о свом статусу до 2022. године.

Француски председник Емануел Макрон рекао је да је већина грађана у Новој Каледонији који су изашли на референдум о независности одлучила да остане део Француске, и истакао да је једини даљи пут - дијалог о будућности тог јужнопацифичког архипелага који је у саставу Француске од 1853.

Макрон је то рекао у телевизијском обраћању, а француски премијер Едуар Филип састаће се са званичницима у Новој Каледоњи како би разговарали о плановима за будућност, преноси АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво