Анкета уочи избора за ЕП: Ле Пенова први пут испред Макрона

Француска крајње десничарска странка Национално окупљање, на челу са Марин ле Пен, први пут је претекла партију француског председника Емануела Макрона Република у покрету, показује анкета о намерама гласача уочи избора за нови састав Европског парламента.

Према резултатима најновијег истраживања које је спровео институт Ифоп, партија Република у покрету ужива поверење 19 одсто француских испитаника – за поен мање него у авусту, док некадашњи Национални фронт – бележи подршку 21 одсто Француза, док је у претходном истраживању имала наклоност 17 одсто испитаника.

Заједно са седам одсто подршке колико има суверениста Никола Дипон-Ењан и по један одсто колико уживају странке које се залажу за "Фрегзит", на челу са бившим сарадником Ле Пенове Флоријаном Филипоом и Франсоа Аслиноом, крајње десничарске странке уживају наклоност укупно 30 одсто гласача – за пет одсто више него крајем августа.

Анкета је спроведена 30. и 31. октобра међу око 1.000 Француза, којима је постављено питање за кога би гласали када би избори за ЕП били одржани идуће недеље, преноси Ројтерс.

Избори за нови састав Европског парламента биће, иначе, одржани у мају 2019. године.

Конзервативна странка Републиканци, коју предводи Лоран Вокије, изгубила је два поена па сада има подршку од 13 одсто Француза, док је крајње левичарска партија Непокорна Француска на челу са Жан-Лик Меланшоном изгубила три поена и сада има подршку 11 одсто гласача.

Према резултатима анкете половином септембра, партије Макрона и Ле Пенове биле су "раме уз раме" с подршком од око 21 одсто Француза, док су на трећем месту били Републиканци, а иза њих крајњи левичари.

По свој прилици, предстојећи европски избори биће прилика за мегдан између центристичких, проевропских партија као што је Република у покрету и крајње десничарских странака које желе да зауставе имиграцију и глобализацију.

Иначе, на изборима за ЕП биће одлучено ко ће водити главне институције ЕУ укључујући Европску комисију. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво