Нова Каледонија гласа о независности од Француске

У Новој Каледонији отворена су биралишта на којима грађани гласају на референдуму о независности те француске прекоморске територије у Тихом океану. Право гласа има 174.000 људи, а гласање ће трајати 10 сати.

Грађанима је постављено је питање да ли желе да Нова Каледонија добије потпуну сувереност и постане независна, а посматрачи сматрају да ће гласачи вероватно одабрати да остану уз Француску.

Територија ужива висок ниво аутономије, али од Француске добија 1,3 милијарде евра годишње кроз субвенције за одбрану, полицију, спољне послове, правосуђе и образовање.

Многи се плаше да би независност нарушила економију Нове Каледоније.

Референдум је резултат процеса који је почео пре три деценије у циљу окончања насиља између присталица и противника независности од Француске.

У сукобима две струје живот је изгубило више од 70 особа, а то је 1988. године довело до споразума између аутохтоних Канака који се залажу за независност и европских дошљака који су приснији идеји останка при Француској.

Уколико исход референдума буде негативан, Нова Каледонија ће имати још две прилике да се изјасни о свом статусу до 2022. године.

На архипелагу живи око 270.000 људи, наводи АП.

број коментара 0 Пошаљи коментар