Пакистан, побегао адвокат хришћанке ослобођене смртне пресуде

Саиф Мулок, адвокат хришћанке Асије Биби, која је након осам година, ослобођена смртне пресуде у Пакистану, побегао је из те земље због страха за сопствени живот.

Према његовим речима, он је морао да побегне да би могао да настави да заступа Биби, чију су смртну пресуду у среду поништиле судије Врховног суда Пакистана.

Како Би-Би-Си преноси, званичници су се од тада сагласили да забране Биби да напусти Пакистан како би се насилни протести који трају због најновије одлуке суда, окончали.

Адвокат је раније за Би-Би-Си казао да Биби мора да се пресели због своје безбедности јер је више пута било покушаја њеног убиства.

Неколико држава јој је понудило азил.

Асија Биби била је осуђена на смрт због богохуљења, а Врховни суд Пакистана је поништио ту пресуду у среду и донео одлуку по којој је она слободна, уколико није осуђена ни за какав други злочин.

Трвдокорна исламистичка партија Пакистана ТЛП је због те одлуке, покренула протесте и позвала на убиство судија.

Главни судија Сакиб Нисар укинуо је пресуду коју је донео виши суд у Лахореу 2010. године, осудивши Биби, мајку четворо деце, на смрт, пренео је тада Ројтерс.

Њен случај изазвао је огромно незадовољство међу хришћанима широм света и поделе унутар Пакистана где су два политичара који су покушавали да јој помогну били убијени.

ТЛП је пре доношења ове одлуке Врховног суда упозорила да ће покренути уличне протесте ако Биби буде ослобођена или јој буде смањена казна.

У среду су присталице те партије изашле на улице, блокирајући путеве у великим градовима и негодујући на одлуку суда коју су, с друге стране, подржали борци за људска права.

Они су позвали на убиство главног судије врховног суда и још двојице који су заједно са њим донели одлуку, а лидер ТЛП Мухамед Афзал Кадри такође је позвао на распуштање владе премијера Имрана Кана због случаја Асије Биби.

"Вођа ТЛП-а, Мухамед Афлаз Кадри издао је указ који наводи да главни судија и сви они који су наредили ослобађање Асије заслужују смрт", рекао је тада портпарол те партије Ејаз Асрафи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво