Отворен највећи аеродром на свету, више од 50 званичника у Истанбулу

У Истанбулу је свечано отворен нови аеродром, пројектован као највећи на свету. Отварању су присуствовали председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и велики број државника из целог света, међу којима је почасни гост и председник Србије Александар Вучић. Аеродром се отвара на Дан Републике Турске, која обележава 95. годишњицу.

Церемонији присуствује више од 50 страних званичника из двадесетак земаља, међу којима су лидери Македоније, Молдавије, Пакистана, Судана, Босне и Херцеговине, Бугарске, Конга, Словеније, Грузије, Ирана, Велике Британије, турски политичари са Кипра.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је међу бројним угледним гостима поздравио и председника Србије Александра Вучића, који је данас допутовао у Истанбул. У делегацији је била и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

"Данас славимо отварање једног од највећих аеродрома на свету, који почиње са радом, имамо угледне госте из целе Турске, али и света", рекао је Ердоган.

Истакао је да је Истанбул "драгуљ" између два мора и да ће са новим аеродромом постати важан регионални хаб и чвориште авио-саобраћаја у том делу света.

"Ово је сјајан пројекат за нашу земљу, али и пример за друге пројекте у будућности. Ми нисмо изградили овако велики аеродром само за нашу земљу, већ и за цео свет", нагласио је председник Турске.

За праћење догађаја је акредитовано чак 800 представника медија из целог света.

Истанбул је са својих око 15 милиона становника највећи европски и седми по величини град у свету.

Нови истанбулски аеродром (Istanbul Yeni Havalimani) је, поред "Ататурка" и "Сабихе Гекчен", трећи аеродром у том граду, а у пуном капацитету радиће од краја године.

Изграђен је на европској страни Истанбула, на 35 километара северно од града, и када буде потпуно завршен биће највећи аеродром на свету.

Три пута већи од франкфуртског аеродрома

Председник Турске је најавио да ће нови истанбулски аеродром, који је данас отворен након прве фазе изградње, бити потпуно готов, са свим садржајима, до 2028. године.

"Овај аеродром ће наставити да се шири у наредних десет година и до 2028. биће готове све четири фазе пројекта и сви додатни садржаји", рекао је Ердоган.

Радови су почели у јуну 2014. године и завршена је прва од четири фазе изградње.

Предвиђено је да аеродром након прве фазе може да прими 90 милиона путника.

Преостале фазе градње биће завршене до 2023. године, када ће аеродром са шест одвојених писта капацитета 500 авиона моћи годишње да прими 200 милиона путника. Имаће и 70.000 паркинг места.

Аеродром ће се простирати на површини од 7.659 хектара, што је око 76 квадратних километара и имаће шест узлетних и слетних писта и три пута ће бити већи од франкфуртског аеродрома.

Пројекат је реализован кроз концесиони модел изградња–управљање–пренос на 25 година и обезбедиће Влади Турске приход од 26 милијарди евра.

Аеродром је саградио конзорцијум састављен од пет извођача: Лимак, Колин, Ченгиз, Мапа и Калион.

Имаће укупно 1,5 милиона метара квадратних затвореног простора.

Нови истанбулски аеродром ће имати и највећи светски трговински комплекс без царине. Продајни комплекс са 53.000 квадратних метара састоји се од шест делова, укључујући продавнице луксузних брендова.

Аеродром је унутра украшен у турском стилу и има контролни торањ у облику цвета лале.

Путници ће моћи да користе мобилне апликације и онлајн сервисе.

Сама зграда је енергетски ефикасна и има високотехнолошки систем обезбеђења.

Четири фазе изградње 

У првој фази је направљен главни терминал у згради на аеродрому од 1,3 милиона квадрата, за 90 милиона путника годишње.

Затим друга зграда са терминалом од 170.000 квадрата, 88 "фингера" за пристајање авиона, једна гаража за 12.000 возила, две засебне писте, осам паралелних стаза за приступ авиона, четири милиона квадрата за авионе и три техничка блока.

Такође, торањ контроле лета, ВИП салон, терминали за терет и општу авијацију и остале службе: болница, собе за молитву, конгресни центар, хотели...

У другој фази биће изграђена још једна писта и три паралелне стазе за приступ авиона.

У трећој фази зграда терминала од 500.000 квадрата капацитета за 30 милиона путника годишње.

Такође, још једна писта и једна стаза за приступ авиона и биће проширен простор за авионе.

У четвртој фази биће изграђен још један терминал од 340.000 квадрата, капацитета за 30 милиона путника годишње и још једна писта.

Аеродром ће укупно имати шест писта и 16 стаза за приступ авиона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара