Самит о Сирији – позив на политичко решење сукоба

Лидери Турске, Немачке, Русије и Француске сагласили су се на самиту о Сирији да не постоји војно решење за кризу у тој земљи. Позвали су на што хитније покретање политичког процеса како би се окончао вишегодишњи рат у тој земљи.

Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган, Ангела Меркел и Емануел Макрон су у заједничком саопштењу после састанка у Истанбулу истакли неопходност успостављања трајног примирја у Сирији и потребу да се настави борба против екстремиста, истовремено позивајући да се до краја године формира комитет који ће се бавити променом устава те земље.

Они су такође истакли да је неопходно створити услове широм Сирије за безбедан и добровољан повратак избеглица, преноси Ројтерс.

У коминикеу, лидери четири земље наводе да одбацују "сепаратистичке агенде са циљем подривања суверенитета и територијалног интегритета Сирије као и националне безбедности суседних земаља".

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да решење сиријске кризе не може да буде војно и да мора да укључи политички процес под окриљем Уједињених нација.

"На крају овог политичког процеса, мора да се одрже слободни избори којима ће приступ имати сви Сиријци, укључујући дијаспору", рекла је Меркелова.

Руски председник Владимир Путин рекао је да су сви саговорници јединствени да дугорочна стабилност у Сирији може да се постигне политичким и дипломатским корацима у складу са резолуцијом Савета безбедности и строгим поштовањем принципа јединства, суверенитета и територијалног интегритета Сирије.

На заједничкој конференцији за новинаре Путин је најавио да ће Москва активно учествовати у раду уставног комитета за Сирију.

Нада се да ће Турска ускоро завршити формирање демилитаризоване зоне у сиријској провинцији Идлиб.

Турски председник такође је рекао да што пре треба формирати уставни комитет за Сирију и да се нада да ће се то догодити до краја године.

Сиријски народ, како је рекао, треба да одлучи о будућности актуелног председника Башара ел Асада.

Рекао је да се разговарало о враћању избеглица у Сирију и да су се сви сагласили да повратак треба да буде добровољан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво