Мадрид, протест против сахране Франкових остатака у катедрали

Више хиљада људи окупило се испред римокатоличке катедрале Алмудена у Мадриду како би протестовали против плана да се на том месту сахране остаци бившег шпанског диктатора Франциска Франка.

"Мадрид: Без Франка" и "Правда!", писало је на плакатима које су носили учесници протеста.

Како објашњава Ројтерс, породице десетине хиљада Франкових противника, који су убијени или одведени у затвор током његове скоро 40-годишње владавине, не желе да се он сахрани на тако симболичном месту, као што је катедрала.

Шпански посланици у септембру гласали су за то да се Франкови остаци преместе из маузолеја, у којем је сахрањено и десетине хиљада жртава Шпанског грађанског рата (1936-1939), који га је довео на власт.

И даље није познато где ће Франкови остаци бити пребачени, али британска агенција указује да његова породица поседује крипту у катедрали, у којој је сахрањена и Франкова кћерка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво