Могерини: Радимо са Г7 на одговору због убиства Кашогија

Реакција ЕУ на убиство саудијског новинара Џамала Кашогија од сада ће зависити од наредних корака које ће предузети саудијске власти, поручила је Федерика Могерини. Министри спољних послова Г7 осудили убиство Кашогија "најоштријим могућим речима".

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини рекла је да тај блок ради са групом седам индустријски најразвијених земаља на координисању одговора на убиство саудијског новинара Џамала Кашогија.

"Реакција Европске уније од сада ће зависити од наредних корака које ће предузети саудијске власти", рекла је Могерини, преноси АП.

У обраћању европским посланицима, Могеринијева је навела да министри спољних послова раде с колегама из Г7 на "даљим заједничким корацима и саопштењима", али није прецизирала о каквим корацима је реч.

Могеринијева је, уз то, позвала Саудијце "да пруже све информације које имају о том случају и обезбеде да кривци буду приведени правди".

Посланици су саудијска објашњења о Кашогијевој смрти описали као "забашуривање".

Г7 осудила убиство "најоштријим могућим речима"

У међувремену, министри спољних послова Г7 осудили су убиство Кашогија "најоштријим могућим речима" и додали да Ријад мора обезбедити да се такав инцидент више никада не догоди.

У саопштењу министри Г7 су навели да саудијско објашњење у вези са Кашогијевом смрћу "оставља многа питања без одговора", преноси Ројтерс.

Министри су такође поновили позив да истрага буде темељна, веродостојна и транспарентна.

Кашоги је нестао 2. октобра, након што је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу по документа потребна за венчање, а Саудијска Арабија је признала пре неколико дана да је новинар убијен нако наводне туче у тој згради.

Неименовани извори британског Скај њуза наводе да је његово тело пронађено у башти резиденције саудијског конзула у Истанбулу, али та информација није званично потврђена.

Један од извора Скај њуза тврди да је Кашогијево тело "раскомадано", а да му је лице "унакажено".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво