Путин Болтону: Да ли је амерички орао појео све маслине?

Руски председник Владимир Путин рекао је Џону Болтону, саветнику за националну безбедност председника САД Доналда Трампа, да би волео да одржи нове разговоре са Трампом, сугеришући да би могли да се састану у Паризу наредног месеца.

Ројтерс наводи да се очекује да ће Путин и Трамп бити на догађају заказаном за 11. новембар у француској престоници, поводом обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата.

Агенција преноси да је Путин сугерисао да би њих двојица могли да одрже састанак на маргинама тог догађаја, а да је Болтон узвратио да верује да би се Трамп радовао томе.

Ројтерс преноси да је Путин, у обраћању неколико дана након објаве Трампа да жели да САД напусте Споразум о нуклеарним снагама средњег домета потписан 1987. године, такође поручио Болтону да Русију понекад изненади оно што је назвао "неиспровоцираном акцијом коју Вашингтон предузима против Москве".

"Једва да одговоримо на иједан од ваших корака, али их и даље правите", рекао је Путин Болтону, наводи британска агенција.

Руски председник је приметио да се на грбу САД налази орао са 13 стрела у једној канџи и маслиновом гранчицом у другој.

"Моје питање је да ли је орао прогутао све маслине, а оставио само стреле", истакао је Путин.

Болтон, који је Путину рекао да се нада да ће моћи да одговори на неке од његових брига у вези са стањем односа између САД и Русије, рекао је да није донео никакве маслине.

У међувремену се огласио и саветник за спољну политику Кремља Јуриј Ушаков који је рекао да је постигнут прелиминарни договор о састанку Путина и Трампа у Паризу 11. новембра, преноси Ројтерс.

Болтон: Далеко смо од одлуке о распоређивању ракета у Европи

Џон Болтон је рекао да је Вашингтон далеко од одлучивања о распоређивању ракета у Европи као последице свог планираног повлачења из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета.

Болтон је  рекао и да је са Путином дуго разговарао о том споразуму и намери Вашингтона да напусти пакт.

Према Болтоновим речима, постоји нова стратешка реалност у којој нуклеарне ракете више нису билатерално питање, јер Кина сада такође има врсту ракете која би Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета била забрањена када би Пекинг био један од потписника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи