Ердоган: Јаки докази да је убиство Кашогија планирано

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган каже да постоје јаки докази да је убиство новинара Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу планирано, описујући га као дивљачко.

"Одговорнима за убиство саудијског новинара Кашогија требало би да се суди у Турској, јер се убиство догодило у тој земљи", рекао је Ердоган у парламенту обраћајући се посланицима своје партије – странке Правде и развоја.

"Позивам саудијског краља и врх администрације Саудијске Арабије да размотре мој предлог. Они ће одлучити о томе, али ово је мој предлог. То се догодило унутар граница наше државе", додао је Ердоган.

Истакао је да је "свирепо убиство Кашогија увреда за цело човечанство" и нагласио да се оно није догодило спонтано већ да је било унапред планирано.

Како је рекао, за убиство саудијског новинара је одговорно 18 особа, од којих је петнаесторо стигло из Саудијске Арабије у Турску да би то обавили, а троје су радници Конзулата у Истанбулу у којем се убиство догодило.

Као доказе Ердоган је изнео тврдње да су уклоњени хард дискови на којим се чувају снимци сигурносних камера у конзулату.

"Још се не зна где је тело"

Ердоган је нагласио да захтева од Саудијске Арабије да открије налогодавца Кашогијевог убиства и идентитет "локалног сарадника" који је наводно преузео његово тело.

Рекао је да се још не зна где се Кашогијево тело налази.

Ердоган је, без образложења, нагласио да не сумња у искреност саудијског краља Салмана, али истакао да није задовољан зато што је Ријад за убиство новинара окривио "поједине агенте" те државе.

С тим у вези, нагласио је да Турска захтева одговоре на питања ко је налогодавац убиства, зашто зграда конзулата у Истанбулу није одмах била отворена за истрагу, већ неколико дана након нестанка Кашогија, зашто су објављивана противречна саопштења о том случају, као и ко је локални сарадник који је наводно преузело Кашогијево тело.

Влада Саудијске Арабије је након састанка којим је председавао краљ Салман саопштила да ће позвати на одговорност све одговорне за убиство новинара Џамала Кашогија, али и оне који нису испунили своје обавезе.

Иначе, Саудијска Арабија је након две недеље негирања, током викенда саопштила да је Кашоги ипак убијен у конзулату те државе у Истанбулу у који је ушао 2. октобра.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво