Кашоги o Саудијској Арабији, демократији и принцу Мухамеду

Вашингтон пост је објавио интервју новинара Џамала Кашогија и Џејсона Резајана, који су пратили ситуацију у Саудијској Арабији и Ирану, са уредницом Карен Атијом. "Демократија у Америци, Финској и Данској је изнад лидера. Чини да су они одговорни пред сваком особом на улици. А наше вође? Не. Они виде себе као лидере који знају најбоље", рекао је тада Кашоги.

Новинари Вашингтон поста су говорили о Средњем Истоку, Саудијској Арабији и крунском принцу Мухамеду бин Салману.

"Џамал и ја смо, с поштовањем, називали Саудијску Арабију и Иран домом, и онда су њихови режими учинили јасним, како речима тако и делима, да тамо више нисмо добродошли", рекао је поводом јуче објављеног интервјуа Џејсон Резајан.

Навео је да је њега и Кашогија то највише погодило зато што су веома ценили и волели Иран и Саудијску Арабију.

"Обојица смо желели бољитак за та друштва, али нисмо могли да окренемо главу од злоупотреба, репресије и грешака влада", рекао је Резајан.

Указао је да већина људи тамо жели оно што људи и иначе желе: Више прилика, транспарентности, стабилности.

"Саудијска Арабија је земља са 20 милиона становника. Две трећине су млади, млађи од 30 година", рекао је Џамал и додао: "Мухамед бин Салман је желео да погура питања економије, религије".

Резајан, који је пратио ситуацију у Ирану, рекао је да су он и Џамал желели да охрабре власти да промене курс.

"Чак и неки људи који се не слажу са мојим писањем ће ми рећи: Није право време да се то каже... Далеко смо од демократије. Демократија у Америци, Финској и Данској је изнад лидера. Чини да су они одговорни пред сваком особом на улици. А наше вође? Не. Они виде себе као лидере који знају најбоље", рекао је тада Кашоги.

Саудијски званичници саопштили су да је Кашоги убијен током свађе са саудијским званичницима у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра. Турски званичници изјавили су да сумњају да је Саудијска Арабија послала тим агената да убије Кашогија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво