Упозорење из Москве: Повлачење из споразума може да изазове рат

Прва реаговања из Русије након најаве Доналда Трампа да ће се САД повући из Споразума о ракетама малог и средњег домета. Владимир Путин ће тражити објашњење о том потезу САД од америчког званичника Џона Болтона. Константин Косачев тражи да се сазове седница Савета безбедности УН.

Повлачење САД из споразума са Русијом о нуклеарним снагама средњег домета, могло би да изазове рат, изјавио је шеф Одбора за међународне послове Савета Руске Федерације Константин Косачев и затражио сазивање седнице Савета безбедности УН, на којој би се разговарало о "критичној ситуацији".

"Западни савезници САД морали би да направе избор – било да се одлуче за исти пут, што може довести до новог рата, или да стану на страну здравог разума, судећи по инстинкту за самоодржавање, јер једва да би неко преживео нуклеарни сукоб, који се приближава након једностране одлуке САД", написао је Косачев на Фејсбуку, преноси Тас.

Оценио је и да би требало да се одрже консултације између четири нуклеарне силе (без САД) и да се хитно разговара на Конференцији о разоружању у Женеви, као и на седници СБ УН.

"Ситуација је критична и претње миру добијају посебан облик", написао је Косачев.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће председник Русије Владимир Путин затражити од саветника за националну безбедност САД Џона Болтона објашњење о томе зашто Вашингтон планира да се повуче из Споразума о контроли наоружања.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је раније данас да сматра да тај споразум ограничава планове Вашингтона да оствари тоталну доминацију. Према његовим речима, Русија се стриктно придржава тог споразума и више пута је протеклих година указивала да га САД крше.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да ће се САД повући из споразума о нуклеарним снагама средњег домета, јер Русија крши тај споразум, али није понудио ниједан пример тог кршења.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас саопштио је да би САД требало да размотре последице свог повлачења из међународног споразума о нуклеарном оружју средњег – како по Европу, тако и по будуће напоре у циљу разоружања.

"Тај споразум је... 30 година био важан стуб наше европске безбедносне архитектуре", наводи се у Масовом саопштењу, преноси Ројтерс.

Споразум о уништењу ракета средњег и краћег домета из 1987. године забрањује производњу, тестирање и распоређивање нуклеарних и конвенционалних ракета домета од 500 до 5.500 километара, и односи се на балистичке и крстареће ракете које се лансирају са земље. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи