Преминуо бивши холандски премијер Вим Кок

Вим Кок, холандски премијер у периоду од 1994. до 2002. године, преминуо је у 81. години након што му је отказало срце. Вим Кок је био на челу владе у време снажног привредног раста у Холандији.

Актуелни холандски премијер Марк Руте рекао је да је Кок био "човек за пример, ако ни због чега другог, а оно због своје дуге службе и великог значаја" за Холандију. Лидер Лабуристичке партије Лодевик Ашер назвао га је "примером интегритета".

Биће запамћен као један од оснивача "Полдер модела" који се односи на "холандски бренд" консензуса према којем влада, уније послодаваца и синдикати заједно доносе одлуку о платама. Та политика је довела до тога да синдикати пристају на стезање каиша у тешким временима све док радници могу да деле профит када је стање боље.

У народу је неговао имиџ поузданог политичара, реалисте са обе ноге на земљи.

Вим Кок је рођен у радничкој породици, отац му је био тапетар. Студирао је на престижној Пословној школи Нијенрод. У Доњи дом парламента је ушао 1986. године као шеф посланика Лабуристичке партије.

Три године касније постао је министар финансија у влади Руда Луберса. На место премијера долази 1994. године.

Позицију премијера са целом владом напустио је 2002. године након критичког извештаја о улози владе у слању холандских мировњака у Сребреницу 1995. године, када је дошло до масакра.

Његова администрација је била критикована јер је послала холандске војнике у зону опасности у којој нису имали одговарајући мандат и оружје да бране избеглице које су тражиле њихову заштиту.

Био је ожењен и имао троје деце. Више је волео друштво своје супруге Рите, него политичке клике у Хагу, пише АП.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара