Осуде убиства Кашогија, свет тражи кажњавање одговорних

После две недеље порицања, Саудијска Арабија је признала – новинар Џамал Кашоги је мртав и како наводе, убијен је у тучи у конзулату у Истанбулу. Свет тражи да се казне сви одговорни, а турски истражитељи најављују да ће ускоро открити шта се догодило са телом убијеног новинара.

Епилог нестанка саудијског дисидента је познат, иако цела мистерија још није решена. Кашогијеви ДНК узорци достављени су Турској, која обећава да ће ускоро открити целу истину. Званично објашњење Ријада разликује се од информација које су до сада пружали турски истражитељи.

"Први резултати истраге, коју је спровео јавни тужилац, поводом нестанка грађанина Џамала Кашогија, показали су да су се приликом његовог боравка у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу – догодиле: свађа и туча. Оне су као последицу имале смрт Џамала Кашогија. Нека почива у миру", саопштио је Ријад.

Саудијска Арабија обећава да ће обелоданити све детаље. За сада је ухапшено 18 људи, а двојица високих званичника су смењена. Кашогијеве колеге сматрају да то није довољно.

Директор Турско-арапске медијске организације Фатих Оке позива цео свет да изврши притисак.

"Тражимо правду за Џамала и казну за његове убице. Али не само за њих 18 који су ухапшени, него и за власт која је издала наредбу", поручује Оке.

Из света стижу осуде, и питања хоће ли објашњење Ријада убедити Запад да не предузима казнене мере.

Председник САД Доналд Трамп је истакао да је Саудијска Арабија одличан амерички савезник, али да је то што се десило неприхватљиво.

"Видећемо. Велики број људи је ухапшен. То је само први корак, али велики корак, и десио се раније него што се мислило", напоменуо је Трамп.

Додаје да "није задовољан" објашњењем Саудијске Арабије о околностима убиства новинара и критичара власти у Ријаду. 

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини истакла је да су околности смрти саудијског новинара Џамала Кашогија "дубоко узнемирујуће" и позвала на детаљну, кредибилну и транспарентну истрагу. 

"Околности смрти Џамала Кашогија које су испливале су дубоко узнемирујуће, укључујући шокантно кршење Бечке конвенције о конзуларним односима из 1963. године", навела је у саопштењу Могеринијева, пренела је агенција Ројтерс

Немачка канцеларка Ангела Меркел осудила је убиство саудијског новинара и затражила потпуно расветљавање околности његове смрти.

У заједничком саопштењу, Меркелова и министар спољних послова Хајк Мас су рекли да од Саудијске Арабије очекују потпуну транспарентност о околностима смрти Кашогија и додали да одговорни за морају бити приведени правди. 

И француски министар спољних послова Жан Ив ле Дријан саопштио је да Француска осуђује убиство Кашогија и да жели спровођење опсежне истраге о том случају. "Многа питања и даље су без одговора", наводи се у саопштењу Ле Дријана.

Иако бројне светске компаније говоре о дистанцирању од Саудијске Арабије и бојкоту инвестиционе конференције у Ријаду следеће недеље, амерички медији примећују да многе од њих у пустињској краљевини имају велике и вредне послове и да је мало вероватно да ће их угрозити због једног убијеног новинара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво