Би-Би-Си: Осумњичени за убиство Кашогија обучаван за шпијуна

Један од осумњичених за убиство саудијског новинара Џамала Кашогија је Махеру Абдулазизу Мутребу, за кога се наводи да је обучаван за коришћење офанзивне шпијунске технологије у корист саудијске државе, пише Би-Би-Си.

Турски медији су Мутреба идентификовали као једног од 15 чланова тима осумњичених саудијских агената за које тврде да су у Истанбул допутовали и отпутовали дана када је Кашоги нестао након што је ушао у саудијски конзулат, 2. октобра.

Британски медијски сервис наводи да је Мутреб две године радио у Лондону, а саудијски извор га за Си-Ен-Ен описује као пуковника у саудијској обавештајној служби.

Други, неименовани извор је за Би-Би-Си навео да је Мутреб "обавештајни безбедносни оперативац", док га у круговима шпијунске обуке називају "суморном фацом".

"Увек је био натмурен, као да је тужан... И био је веома ћутљив", тако га описује исти извор, који је потврдио да је Мутреб на фотографијама осумњичених које су медији објавили након Кашогијевог нестанка.

Европски експерт за шпијунажу описао је и како је Мутреб провео две недеље на обуци с њим 2011. године, учећи како да користи технологију коју његова компанија пружа саудијској влади како би могао да изводи циљане нападе на телефоне и компјутере својих грађана.

Ипак, овај експерт оцењује да је Мутреб пре био задужен за физичку шпијунажу него за дигиталну.

Саудијска Арабија је, на основу прелиминарних резултата истраге, синоћ саопштила да је саудијски новинар и дописник Вашингтон поста Џамал Кашоги убијен у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу у тучи са људима које је тамо срео.

"Истрага је још у току и ухапшено је 18 Саудијаца до сада", наводи се у саопштењу саудијског тужиоца и додаје да су саветник Краљевског суда Сауд ел Катани и заменик директора обавештајне службе Ахмед Асири смењени, преноси Ројтерс.

Саудијска верзија догађаја се умногоме разликује од оне коју су изнели турски званичници, а који тврде да је Ријад послао "одред смрти" да убије и раскомада Кашогија.

Кашоги је последњи пут виђен 2. октобра, када је улазио у конзулат, након чега су турски медији тврдили да је тамо убијен и раскомадан, а Саудијска Арабија је те наводе све време негирала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво