Ријад: Кашоги умро након туче у конзулату

Саудијски новинар и дописник "Вашингтон поста" Џамал Кашоги умро је у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу приликом туче са људима које је тамо срео, саопштила је Саудијска Арабија на основу прелиминарних резултата истраге, а преносе саудијски медији.

"Истрага је још у току и ухапшено је 18 Саудијаца до сада", наводи се у саопштењу саудијског тужиоца и додаје да су саветник Краљевског суда Сауд ел Катани и заменик директора обавештајне службе Ахмед Асири смењени са својих позиција, преноси Ројтерс.

Такође је одлучено да се формира министарски комитет да би се реорганизовала саудијска обавештајна служба, преноси Би-Би-Си.

Ово је први пут да је Саудијска Арабија признала да је Кашоги мртав.

Кашоги је нестао 2. октобра, а последњи пут је виђен како улази у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу, где је отишао по документа за планирано венчање са турском вереницом.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је саопштење Саудијске Арабије о хапшењу осумњичених за смрт новинара Џамала Кашогија "велики први корак" и да ће са Конгресом радити на одговору САД.

Додао је да ће, пре него што одлучи о даљим корацима, разговарати са саудијским принцом престолонаследником Мухамедом бин Салманом.

На питање новинара да ли сматра веродостојним објашњење Саудијске Арабије о Кашогијевој смрти, Трамп је одговорио потврдно.

Међутим, посланици на Капитол хилу сумњају у саудијску верзију догађаја, која се умногоме разликује од оне коју су изнели турски званичници, а који тврде да је Ријад послао "одред смрти" да убије и раскомада Кашогија.

"Прво нам је речено да је Кашоги наводно напустио конзулат и негирана је било каква умешаност Саудијске Арабије. Сада, кажу да је избила туча и да је он убијен у конзулату, а све без знања принца престолонаследника", написао је републикански сенатор Линдзи Грејем на Твитеру.

Демократски сенатор Тим Кејн каже да је саудијско објашњење да је Кашоги убијен у "тучи која је кренула по злу" – увредљиво, и да се Конгрес мора супротставити "том злоделу".

Бела кућа је синоћ саопштила да ће САД помно пратити међународну истрагу о Кашогијевој смрти и заложити се за правду која је "правовремена, транспарентна и у складу са целокупним прописним процесом".

У међувремену је и генерални секретар УН Антонио Гутерес саопштио да је "дубоко узнемирен" потврдом Ријада да је Кашоги мртав. Позвао је на "брзу, темељну, транспарентну" истрагу околности његове смрти, и затражио утврђивање одговорности оних који су у то умешани, преноси Ројтерс.

Агенција АП описује Кашогија као истакнутог новинара и вишедеценијског инсајдера са краљевског двора који је писао колумне у критичком тону о принцу престолонаследнику Мухамеду бин Салману и управљању краљевином док је живео у самонаметнутом егзилу у САД.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво