Туск: Осећам да смо ближи договору о Брегзиту

Председник Европског савета Доналд Туск оценио је да су ЕУ и Велика Британија сада ближи договору о Брегзиту него што је то био случај после ЕУ самита одржаног у септембру у Салцбургу.

"Осећам да смо данас ближе финалном решењу и договору. У питању је више емоција него рацио, али емоције су важне, па и у политици", поручио је Доналд Туск.

Председник Европског савета је после дводневног самита ЕУ у Бриселу изјавио да су ЕУ лидери саслушали излагање британске премијерке Терезе Меј о стању у преговорима о изласку Велике Британије из ЕУ и да су сви потврдили жељу да у позитивном духу наставе даље разговоре о Брегзиту. 

Додао је да су чланице ЕУ дале пуно поверење главном ЕУ преговарачу Мишелу Барнијеу и затражили од њега да настави са напорима у циљу постизања споразума о раздруживању са Уједињеним Краљевством.

"Спреман сам да организујем нови ЕУ самит посвећен Брегзиту, ако и када главни ЕУ преговарач процени да је дошло до одлучујућег напретка у преговорима", поручио је Туск.

Нагласио је да се током самита у Бриселу није разговарало о могућем продужетку транзиционог периода који се односи на период између излазака Велике Британије и успостављања нових односа са ЕУ.

Велика Британије је првобитно тражила да тај период буде две године на шта су ЕУ лидери већ пристали.

"Ако Велика Британија мисли да је потребно продужити тај период да би се дошло до договора, верујем да ће лидери ЕУ бити спремни да то прихвате", истакао је Туск.

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер верује да ће доћи до продужетка транзиционог периода и оцењује да је то добра идеја која ће дати више времена да се будући односи ЕУ и Велике Британије што боље припреме.

"Верујем да ћемо доћи до договора са Британијом. Уколико договора не буде то би било опасано и за Британију и за ЕУ", поручио је Јункер.

Јункер каже да се сада треба фокусирати на велики број већ постигнутих договора са Лондоном и да томе треба приодати још "неколико елемента који недостају" како би "све било урађено".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво