Лавров: Надам се да ће НАТО бити довољно мудар да спречи рат

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров нада се да ће НАТО бити довољно мудар да спречи рат широких размера, али је у интервјуу за РТ Франс, Пари мач и Фигаро упозорио да је опасност од ненамерних инцидената порасла у недостатку нормалног дијалога са Русијом.

"Верујем да ће сви бити довољно мудри да то спрече. Међутим, свакако смо веома забринути због потпуног одсуства било каквог професионалног дијалога између руске војске и НАТО-а", истакао је шеф руске дипломатије, преноси Тас.

Лавров је подсетио да су се чланови Савета НАТО-а и Русије три пута састали у протекле две године без икаквих резултата.

Према речима руског министра, представници НАТО-а су били спремни само за разговоре о Украјини.

"Покушавам да останем у границама пристојности", нагласио је, додавши да се "чине покушаји да се Савет НАТО-а и Русије користи као још једно средство да се Руси окриве за све смртне грехе".

"То је, такође, још један начин да се задовоље хирови наших украјинских суседа, који сањају о бесконачним санкцијама и не желе ништа више него да Русија увек буде предмет оштрих критика", истакао је шеф руске дипломатије.

Навео је и да су скоро сви облици сарадње Русије и НАТО-а замрзнути, те да само телефонски контакти између начелника Генералштаба руских оружаних снага Валерија Герасимова и команданта савезничких снага НАТО-а у Европи Куртиса Скапаротија нису довољни да се елиминишу растући ризици од ненамерних инцидената.

Каже и да одбијање НАТО-а да настави дијалог са Москвом вуче корене из утицаја Вашингтона, који је забранио контакте Пентагона с Русијом у оквиру својих закона о санкцијама.

"Јасно је да нико у НАТО-у не чини ништа без САД... Верујем да је апсурдно остати талац хирова америчких посланика", закључио је Лавров.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 19. окт 2018, 11:22) - gd [нерегистровани]

Rizik od sukoba je ogroman

I mali incident, nenamerni, moze lako da se pretvori u sukob velikih razmera za vrlo kratko vreme. Zivimo u sasvim drugom vremenu gde se sve brzo odvija pa bez dovoljne kontrole pojedine zemlje mogu ekstremno brzo unistiti planetu. Zato mislim da je izjava gosp. Lavrova na mestu.

(четвртак, 18. окт 2018, 22:25) - nemanja s. [нерегистровани]

Niko normalan ne zeli rat

Tako smo mislili svojevremeno i u Jugoslaviji da rata nikad nece biti a znamo da se desilo. Postoje ljudi na ovoj planeti ako se tako mogu nazvati koji imaju interesa da naprave sukobe, oni imaju svuda po planeti sklonista i smatraju da ce njih zaobici taj rat. Na zalost mi obicni smrtnici ima da nastradamo i nestanemo zauvek.

(четвртак, 18. окт 2018, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

08.08.2020

Мудрост није покретачка снага те алијансе!

(четвртак, 18. окт 2018, 20:52) - Canadian [нерегистровани]

Ovo su veoma ozbiljne reci

Mislim da je NATO trenutno najagresivniji nego ikada. Dokle ce da guraju tu politiku videcemo. Nadam se lepom kraju ove price.

(четвртак, 18. окт 2018, 20:03) - Zorro [нерегистровани]

Ali Sve Prosle Godine od Njegovog Osnivanja

Su nedvosmisleno pokazale i dokazale da Nato nije mirotvorac, i ne izbegava sukobe sa bilo kojim kog vidi slabijim pa sta cemo sad?

(четвртак, 18. окт 2018, 18:52) - anonymous [нерегистровани]

Divno receno!

AKko nepostoji ravnoteza na ovoj kugli svi idemo u propast,ili zelja NATOa da uspostavi totalitarni sistem.

(четвртак, 18. окт 2018, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Očigledno je potreban

Novi svetski poredak, gde neće postojati više NATO