АП: Мејова разматра предлог продужетка транзиционог периода

Британска премијерка Тереза Меј разматра предлог Европске уније према којем би Британија поштовала правила блока више од две године после Брегзита, јавио је АП.

Тренутно, две стране кажу да ће Британија остати у оквирима правила блока од дана Брегзита, 29. марта до децембра 2020. године, да би се имало времена за успостављање нових трговинских односа, додаје америчка агенција.

Бриселски Еурактив пише да изгледа да је Меј "отворила пут" за продужетак транзиционог периода после Брегзита до децембра 2021. године.

Истовремено, уредник политичке редакције Би-Би-Сија Лора Консберг је на Твитеру објавила да је британска премијерка отворена за идеју продужетка транзиционог периода "за неколико месеци", преноси Ројтерс.

Председник Европског парламента Антонио Тајани изјавио је синоћ да је Мејова у свом обраћању лидерима ЕУ на самиту у Бриселу показала добру политичку вољу и спремност за постизање споразума, али да није понудила ништа ново када је реч о садржају споразума о повлачењу Велике Британије из ЕУ.

Тајани је поновио да Европски парламент неће подржати нацрт споразума о раздруживању уколико он не обухвати све три кључне тачке. 

Прва је да права ЕУ грађана који живе на територије Велике Британије, али и обратно, морају да остану иста. Друга тачка је гаранција да ће Велика Британија испоштовати своје финансијске обавезе према буџету ЕУ. Трећа тачка, око које је и највише спорења, јесте она која се односи на границу између Северне Ирске и Републике Ирске. 

Тајани је нагласио да ће Европски парлемент подржати тзв "меку границу", а не физичку, на Ирском острву како би се одржали позитивни ефекти споразума постигнутог након година цивилног рата. 

Председник Европског парламента је најавио да ће Парламент подржати могућност продужетка транзиционог периода на три године као и да се залаже за споразум о будућим односима између ЕУ и Велике Британије који ће се заснивати на четири стуба: трговинским односима, унутрашњој и спољној безбедности и секторској сарадњи.

"Још има времена да се покуша постићи споразум. Надам се корацима у напред у наредних неколико недеља", изјавио је Тајани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво