Лидери ЕУ о Брегзиту: Недовољан напредак

Премијерка Велике Британије Тереза Меј представила је ЕУ лидерима своје виђење напретка у преговорима о изласку те земље из ЕУ и напустила Европски савет. Упркос интензивним преговорима није постигнут довољан напредак, саопштили су лидери ЕУ. Спремни су, кажу, да се поново састану како би дефинисали услове повлачења. Председник Европског парламента Антонио Тајани поручује да ЕУ жели да постигне договор – "али не по сваку цену".

Лидери 27 држава чланица ЕУ, које ће остати у саставу тог блока након што га Британија напусти марта 2019, разговарали су о преговорима о Брегзиту на вечерашњем самиту, током радне вечере.

"Лидери ЕУ оцењују да, упркос интензивним преговорима, није постигнут довољан напредак", рекао је неименовани званичник ЕУ који је присуствовао разговорима, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, лидери су спремни да сазову састанак Европског савета, ако и када преговарач Уније извести да је постигнут одлучујући напредак.

"За сада, 27 лидера не планира организацију ванредног самита о Брегзиту у новембру", рекао је исти званичник.

Уз то, лидери ЕУ су изразили пуно поверење у Мишела Барнијеа као свог главног праговарача и показали решеност да остану јединствени, наводи британска агенција.

Иако је било очекивано да се до договора о раздруживању ЕУ и Велике Британије дође у октобру, то очигледно неће бити случај.

То је потврдио и главни ЕУ преговарач Мишел Барније који је долазећи на састанак са ЕУ лидерима рекао да је потребно " још времена", односно "недеља", мирног и стрљивог рада на договору.

Без нових предлога Терезе Меј, у оптицају и "план Б"

Истовремено, већина лидера ЕУ највила је могућност да се крене у разговоре о "плану Б", односно – шта радити у ситуацији ако се договор о раздруживању са Великом Британијом не постигне на време.

Главна тачка спотицања две стране је договор о уређењу границе на Ирском острву између Северне Ирске, која остаје део Уједињеног Краљевства, и Републике Ирске, која је чланица ЕУ.

Иначе, премијерка Велике Британије Тереза Меј представила је ЕУ лидерима своје виђење напретка у преговорима о изласку Велике Британије из Европске уније и напустила Европски савет пре вечере лидера у Бриселу.

Председник Европског парламента Антонио Тајани наводи да је премијерка Меј у свом обраћању лидерима ЕУ показала добру политичку вољу и спремност за постизање споразума, али да није понудила ништа ново када је реч о садржају споразума о повлачењу Велике Британије из ЕУ.

"Тон је био тон некога ко жели да постине споразум. Постоји спремност, али не и промене у садржају", оценио је Тајани.

Наводи да ЕУ у преговорима о Брегзиту жели да постигне договор са Великом Британијом, "али не по сваку цену".

Поновио је да ЕП неће подржати нацрт споразума о раздруживању уколико он не обухвати све три кључне тачке.

Прва је да права ЕУ грађана који живе на територије Велике Британије, али и обратно, морају да остану иста. Друга тачка је гаранција да ће Велика Британија поштовати своје финансијске обавезе према буџету ЕУ. Трећа тачка, око које је и највише спорења, јесте она која се односи на границу између Северне Ирске и Републике Ирске.

Нагласио је да ће ЕП подржати тзв. "меку границу", а не физичку, на Ирском острву како би се одржали позитивни ефекти споразума постигнутог након година цивилног рата.

То према његовим речима не подразумева да ће се ЕУ одрећи читвог низа правила која се на њеним границама примењују у у циљу одбране пољопривредних добра и здравља ЕУ грађана.

Најавио је да ће Парламент подржати могућност продужетка транзиционг перода на три године као и да залаже за споразум о будућим односима између ЕУ и Велике Британије који ће се заснивати на четири стуба: трговниским одосима, унутрашњој и спољној безбедности и секторској сарадњи.

"Још има времена да се покуша постићи споразум. Надам се корацима у напред у наредних неколико недеља", изјавио је Тајани.

Најавио је да ће Европски парламент до краја ове године донети резолуцију о стању у преговорима о Брегзиту.

Ранијим договором предвиђено је да Велика Британија 29. марта 2019. године напусти ЕУ.

Из ЕУ поручују да је остало још мање од шест месеци да се постигне договор о "уређеном" и за обе стране прихватљивом споразуму о раздруживању нако чега би уследили преговори о будућим односима ЕУ и Велике Британије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара