У каквом је стању светско становништво

Глобални тренд мањих породица одражава репродуктивне изборе људи да имају онолико деце колико желе да имају, када то пожеле. Са друге стране, када људи немају избор, то има дугорочне последице на стопе фертилитета које су у том случају више или ниже него што већина људи жели. Наведени подаци налазе се у Извештају о стању светског становништва 2018, који издаје УНФПА, Агенције УН за сексуално и репродуктивно здравље. Од 10 земаља у свету у којима је процес депопулације најизраженији, све се налазе у централној и источној Европи, укључујући Србију.

Величина породице уско је повезана са репродуктивним правима, која су заузврат повезана са многим другим правима, укључујући правом на адекватно здравље, образовање и запослење. Тамо где су људи у могућности да уживају своја права, они и напредују, наводи се саопштењу Канцеларије за Србију Популационог фонда Уједињених нација.

Када су ова права угрожена, људи нису у могућности да остваре свој пун потенцијал, што успорава економски и друштвени напредак, указује нови извештај под називом "Моћ избора: репродуктивна права и демографска транзиција".

Извештај налази да ниједна држава не може да тврди да сви грађани и грађанке уживају репродуктивна права у сваком тренутку. Већина парова не може да оствари жељени број деце зато што им или недостају економска и социјална подршка, или им недостају средства којима контролишу свој феритлитет. Незадовољена потреба за контрацепцијом спречава стотине милиона парова да одлучују о времену и броју деце.

Релативно висока стопа непланираних трудноћа забележена је у нашем региону, делимично због ограниченог приступа модерној контрацепцији (нарочито пилулама), одсуству сексуалног образовања и ограниченог знања о превенцији трудноће. С друге стране истовремено наглашавајући да се приступ контрацепцији широм региона значајно повећао од раних 90-их на овамо, наводи се у извештају. 

У неколико земаља источне Европе изражен је процес депопулације, наглашава извештај. Од 10 земаља у свету у којима је процес депопулације најизраженији, све се налазе у централној и источној Европи, укључујући Србију, пре свега због ниске стопе фертилитета, високе емиграције и ниске имиграције.

Са друге стране, државе у Европи које имају стопе феритилитета изнад просека генерално немају политике које циљају само на повећање фертилитета, већ родно осетљиве породичне политике које креирају услове и подршку за родитеље да балансирају радни и породични живот, на тај начин им омогућавајући да остваре жељени број деце, истиће се у извештају. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи