Меј: Споразум између Британије и ЕУ остварив

Британска премијерка Тереза Меј нагласила је да Лондон и Брисел немају удаљене ставове у преговорима о Брегзиту и да је споразум остварив.

Обраћајући се посланицима Британског парламента, Мејова је рекла да је обрис споразума јасан у већини подручја, али да раскорак постоји по питању ирске границе.

Британија одбацује предлог ЕУ да Северна Ирска остане у царинској унији унутар европског блока, пренео је АП.

Мејова је рекла да је то неприхватљиво, али да две стране сада разговарају о ширем британском царинском решењу по коме би цела Британија остала у царинском партнерству са ЕУ.

Главни камен спотицања је инсистирање Британије да такво решење мора бити привремено.

Мејова је навела да Британија и ЕУ не треба да дозволе да неслагање око ирске границе остави две стране без споразума о Брегзиту, пренео је Ројтерс.

"Ми не можемо да дозволимо да неслагање угрози проспекте доброг споразума и остави нас без договора, што нико не жели", изјавила је Тереза Меј.

Раније данас, портпарол Мејове, Џејмс Слек, рекао је да су преговори о Брегзиту у шкрипцу, јер Европска унија наставља да инсистира на могућности успостављања царинске границе уз Ирско море.

Са друге стране, шеф британске дипломатије Сајмон Ковини верује да премијерка Меј жели договор и разуме комплексну политику у Северној Ирској.

"Зато се и обавезала раније да неће поново бити физичке границе на ирском острву, јер зна колико би то имало негативне последице по односе", напомиње Ковини.

Опцији да само северна Ирска остане у царинској зони са ЕУ оштро се противи партија ирских униониста која обезбеђује већину у кабинету Терезе Меј. Избећи физичку границу и спровести одлуку о Брегзиту за сада је једначина без решења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво