Да ли ће коалиција у Баварској зависити од Слободних бирача?

Историјски пад ЦСУ у Баварској упућује на потрагу за коалиционим партнером. Као логичан избор намећу се Слободни бирачи. Нисте чули за њих? Није ни већина Немаца. Каква је то странка и ко је заслужан за њен успех?

Слободни бирачи. Тако се зову. У имену им не пише ни да су "хришћански" ни да су "социјални" ни "демократски. Боја у спектру политичких партија - непозната. Нити се представљају као "алтернатива" нечему или некоме.

У већем делу Немачке људи једва да су и чули за њих. Каква је то партија која је на изборима у Баварској у недељу узела чак 11,6 одсто гласова па би сада могла да постане мањи партнер у власти најбогатије немачке покрајине?

Одговор се може дати у две речи: Хубер Ајвангер. То је носилац листе Слободних бирача. На неки начин је он цела партија.

Конзервативни, али различити

Слободни бирачи су укотвљени у Баварској и суседној и тек нешто мање богатој покрајини Баден-Виртембергу. Посебно су јаки у сеоским пределима. Једини покрајински парламент у којем су заступљени јесте управо баварски, али им је јучерашњи скор рекорд. Први пут су тамо ушли 2008. са 10,2 одсто гласова, па то поновили 2013. са 9 одсто. Броје свега 4.500 чланова.

Они су конзервативни, баш као и вечити владари баварске, Хришћанско-социјална унија (ЦСУ). Залажу се за традицију, желе да подстакну дијалекте и да се у школама учи о завичају и домовини.

У избегличкој политици, која је вољом ЦСУ постала доминантна тема покрајинских избора, Слободни бирачи се не разликују много од водеће странке. И они желе јаче граничне контроле, мање досељавања породица избеглица, консеквентне депортације и брже одлуке о азилу.

Тиме су Слободни бирачи постали алтернатива за бираче ЦСУ којима је десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) ипак превише радикална. Тако су Слободњаци главни разлог што је АфД додуше по први пут ушла у баварски Ландтаг са двоцифреним скором (10,2 одсто), али је ипак узела мање него што се надала.

Додуше, Слободни бирачи имају теме у којима се доста разликују од ЦСУ. Тако се залажу за бесплатне вртиће, више буџетских субвенција у области становања - али то нису претеране препреке уколико се збиља упусте у озбиљне коалиционе преговоре са ЦСУ.

Постоји ипак црвена линија код које ће договор бити тежи: Слободњаци свом силом одбијају да се велики међународни аеродром у Минхену прошири и добије и трећу писту. То су експлицитно написали у свом програму.

Човек је странка

И ето нас ту опет код Хуберта Ајвангера, који је у партији алфа и омега. Потребан је цео пасус да се наброје његове функције: он је савезни шеф Слободних бирача и такође шеф Слободних бирача у Баварској; шеф је посланичке групе у покрајинском парламенту, а учествује у локалној власти града Ротенбурга, као и окружној власти округа Ландсхут.

Ајвангер је рођен 1957. и почео је да се бави политиком када му је било 30 година - у Слободним бирачима за које тада баш нико није знао. Наводно је одувек мислио да је баварска ЦСУ превише арогантна, превише самоуверена. И сада је Ајвангер довео своју странку до врхунца. Али шта даље?

Шеф странке тврди да су у његовом табору "последњи разумни конзервативци", али ипак види ЦСУ као природног партнера. Могуће је да ће се Немачка наслушати доњебаварског дијалекта којим поносно говори овај хоби-ловац. После избора су га питали шта ће бити ако га премијер Баварске Маркус Зедер позове у коалицију – Био бих спреман. Ако он каже "да", онда идемо .

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво