Ријад одговара Трампу: Не подлежемо претњама

Саудијска Арабија неће подлећи никаквим "претњама" економским санкцијама нити политичким притисцима, саопштио је Ријад након што је амерички председник Доналд Трамп упозорио на "оштру казну" уколико се испостави да је нестали новинар Џамал Кашоги убијен у саудијском конзулату у Истанбулу.

У саопштењу које је објавила државна агенција Саудијске Арабије наводи се да ће та држава одговорити на сваки корак који буде предузет против ње, преноси АП.

"Краљевина (Саудијска Арабија) потврђује да потпуно одбацује било какве претње и покушаје њеног подривања, било претњом наметања економских санкција, било коришћењем политичких притисака или понављањем лажних оптужби", пише у саопштењу.

Напомињу и да ће, уколико буду изложени томе, "одговорити још јачом акцијом".

Подсећају да "економија Краљевине има утицајну и кључну улогу у глобалној економији", због чега би било какве мере против ње имале "последице и по светску привреду".

Агенција АП је претходно известила да је саудијска берза пала за око седам одсто након претње америчког председника.

"Истераћемо то до краја и биће озбиљна казна", поручио је Трамп говорећи за Си-Би-Ес о несталом саудијском новинару Џамалу Кашогију.

Иначе, председник САД је више пута критиковао Саудијску Арабију и краља Салмана због високих цена нафте. Почетком октобра је чак изјавио да се, без америчке војне подршке, саудијски краљ можда не би задржао на престолу ни две недеље.

АП примећује да се у саопштењу Ријада не помиње директно Кашоги, који је нестао 2. октобра пошто је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу.

Турске власти изнеле су бојазан да је Кашоги, саудијски новинар који је радио за Вашингтон пост и био критичар режима у Ријаду, убијен у конзулату у који је дошао да подигне нека документа.

Према тим тврдњама, њега су убили агенти тајне службе Саудијске Арабије. Међутим, Ријад то негира и тврди да су оптужбе "неосноване".

Ипак, Саудијска Арабија није пружила, засад, никакве доказе да је Кашоги изашао жив из конзулата, а његова вереница, која га је чекала испред зграде, тврди да уопште није ни изашао.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи