Сабах: Мучење и убиство Кашогија снимљени на његовом сату

Истрага коју Турска спроводи поводом нестанка истакнутог саудијског новинара Џамала Кашогија открила је снимке путем његовог "Епл" сата – који наводно указују на то да је мучен, а потом убијен, јавља турски лист "Сабах".

Како преноси Ројтерс, овај извештај провладиног листа, који није одмах могао да буде потврђен, објављен је након што је делегација из Саудијске Арабије стигла у Турску ради формирања "заједничке радне групе" која би истражила нестанак Кашогија.

"Тренуци у којима је Кашоги испитиван, мучен и убијен забележени су и сачувани у меморији његовог 'Епл' сата", наводи се у извештају турског листа и додаје да је сат био повезан са његовим "Ајфоном" који је остао код његове веренице Хатиџе Џенгиз након што је отишао у зграду конзулата.

Кашоги се води као нестао од 2. октобра када је ушао у зграду конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу како би добио документа неопходна за венчање са турском вереницом Џенгиз.

Претходно су двоје турских званичника за Ројтерс рекли да је Кашоги носио црни "Еплов" сат када је ушао у конзулат, а да је тај сат био повезан са његовим мобилним телефоном који је оставио напољу. Његова вереница је те наводе потврдила.

Ипак, како се наводи, није јасно да ли су подаци са његовог сата могли да буду преснимљени и на његов телефон који се налазио напољу, ни како су истражитељи могли да их извуку без поседовања његовог сата.

Лист Сабах је, позивајући се на "поуздане изворе из обавештајног одсека", навео да се верује да је Кашоги покренуо опцију за снимање на телефону пре него што је отишао у конзулат.

Такође се у извештају наводи да су агенти саудијске обавештајне службе, пошто је умро, открили да његов телефон снима и да су искористили његов отисак прста да га откључају и обришу неке податке, али не све, те да су касније откривени преостали необрисани снимци.

Турски званичници страхују да је Кашоги, дописник Вашингтон поста, познат као критичар Саудијске владе, убијен у конзулату, али још нису пружили доказе за те тврдње.

С друге стране, Саудијска Арабија је негирала те оптужбе као неосноване. Тврде да је Кашоги ушао у конзулат и убрзо га напустио. Међутим, турски званичници и његова вереница која га је чекала испред, кажу да он није изашао из зграде.

У међувремену, генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес затражио је истину о нестанку Кашогија, у страху да ће се такви нестанци догађати све чешће да ће постати нормални.

Кашоги је напустио Саудијску Арабију прошле године, пошто је критиковао саудијску политику у Јемену и притисак који се врши на критичаре власти. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво