Изабрано 18 чланица Савета за људска права УН

У оквиру 73. заседања Генералне скупштине УН изабрано је 18 нових чланица Савета УН за људска права.

Чланице Савета УН за људска права су: Аргентина, Аустрија, Бахами, Бангладеш, Бахреин, Бугарска, Буркина Фасо, Чешка Република, Данска, Еритреја, Индија, Италија, Камерун, Сомалија, Того, Уругвај, Филипини и Фиџи. 

Ове земље изабране су на мандат од три године, а са радом почињу 1. јануара 2019. године.

Савет иначе има 47 држава чланица.

Мандати су распоређени по регионалним групама УН и то: 13 места за Африку, 13 за Азију, шест за источну Европу, осам за Латинску Америку и Карибе и седам за западну Европе и остале групе. 

Савет је настао 2006. како би наследио Комисију за људска права која је укинута због пристрастности и због критика да је међу члановима било земаља које не могу да се подиче стањем на пољу људских права.

Ники Хејли, сада већ бивша амбасадорка САД у УН, је 19. јуна саопштила са САД излазе из Савета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи