Марис Конде добитница награде Нове академије за књижевност

Књижевница Марис Конде пореклом са Гвадалупеа добитница је награде Нове академије за књижевност, алтернативне Нобеловој награди, која је отказана ове године због сексуалног скандала.

Нову академију основало је више од 100 шведских културних посленика након скандала око Нобелове награде, пренео је Ројтерс.

"У свом раду, она описује разарања колонијализма и постколонијални хаос језиком који је прецизан и надмоћан", навела је Нова акедемија додељујући награду списатељици Конде.

Због скандала, који је нарушио углед Шведске академије која додељује Нобелову награду за књижевност, седам чланова академије је морало да поднесе оставку или је смењено.

Жан Клод Арно, супруг чланице Нобеловог комитета осумњичен за силовање и финансијске преваре, оптужен је по две тачке оптужнице за силовање једне жене 2011. године.

Шведска академија је у мају саопштила да ове године неће доделити награду за књижевност.

Како је саопштено, протекле недеље именовала је два нова члана и ради на избору других чланова и враћању поверења.

У међувремену, Шведска академија је затражила од Катарине Фростенсон, супруге осумњиченог за силовање, да се добровољно повуче из тог тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара