САД приземљиле комплетну флоту авиона Ф-35

Пентагон је саопштио да ће приземљити комплетну флоту борбених авиона Ф-35, након што су инспектори који су истраживали пад једног од авиона Ф-35Б посумњали да постоји проблем у вези са горивом код свих летелица тог типа.

Службе САД и међународни партнери су привремено суспендовали све операције у којима се користе авиона Ф-35, саопштио је Пентагон.

"Ако су цеви за гориво убачене, тај део ће бити замењен. Ако су добре цеви постављене, та летелица ће бити враћена у активан статус. Очекује се да ће провере бити завршене у наредних 24 до 48 часова", наводи се у саопштењу.

Само дан након што је објављена вест да је верзија тог авиона коју су користили маринци имала прво борбено дејство по талибанским метама у Авганистану, једна летелица Ф-35Б се срушила у Јужној Каролини.

Програм авиона Ф-35 је највећи и најскупљи програм наоружања ове врсте на свету. Пројектовано је да би америчка компанија "Локид Мартин" могла да прода више од 3.000 ових летелица.

"Локид Мартин" прави ове авионе у три варијанте, при чему ознака А значи да има конвенционално полетање, ознака Б је за скраћено полетање и вертикално слетање, а Ц за катапултирање са носача авиона.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се