Вашингтон пост: Саудијска Арабија планирала да притвори Кашогија

Амерички обавештајци дошли до сазнања да је Саудијска Арабија планирала да задржи у притвору истакнутог новинара и критичара Џамала Кашогија, који је нестао пре недељу дана, пише "Вашингтон пост".

Позивајући се на неименоване америчке званичнике упознате са радом обавештајне службе, лист наводи да је саудијски престолонаследник Мухамед бин Салман издао наређење за операцију да се Кашоги намами из његове куће у Вирџинији у Саудијску Арабију и онда задржи у притвору.

Одбор за спољне послове у америчком Сенату Боб Коркер рекао је да је прегледао податке америчких обавештајаца, наговестивши да је Кашоги убијен 2. октобра, када је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Турској, преноси АП.

Турске власти раније су оптужиле елитни саудијски "тим за убиство" за убиство Кашогија, док је саудијска влада негирала те оптужбе.

Турски медији су објавили фотографије наводног 15-чланог саудијског "тима за убиство" и видео-снимак о сумњивом кретању у саудијском конзулату у Истанбулу након нестанка саудијског новинара.

Кашоги (59) је нестао пре недељу дана, након што је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу како би добио документа потребна за склапање брака са турском вереницом.

Турски званичници страхују да је он убијен у комплексу конзулата, док саудијски званичници наводе да је напустио зграду неповређен, али нису пружили доказе да је он икада изашао из зграде.

Саудијска Арабија није реговала на објављивање слика објављених на турским телевизијама и широм света, иако оне не пружају дефинитиван доказ о Кашогијевој судбини, пренео је АП.

Трамп и Ердоган појачавају притисак на Ријад

У међувремену, амерички и турски председници Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган појачали су притисак на Саудијску Арабију да пружи информације о томе шта се догодило са несталим Кашогијем.

Трамп је поручио да је одлучан да открије истину у вези са овим случајем.

Случај нестанка саудијског новинара, Трамп је назвао "веома озбиљном ситуацијом", а тим поводом је разговарао са саудијским званичницима "на највишем нивоу".

Амерички председник, међутим, није открио са ким је тачно разговарао.

"Не смемо дозволити да се такве ствари дешавају новинарима, никоме. Све захтевамо. Желимо да знамо шта се тамо дешава", рекао је јуче Трамп.

Навео је да би желео да у Белу кућу позове Кашогијеву вереницу, преноси Ројтерс.

Турски председник је рекао новинарима, који су са њим летели из Мађарске да јавност не сме да остане нема.

Истакао је да сумња у тврдње Саудијске Арабије да је Кашоги 2. октобра напустио конзулат неповређен, а потом нестао, преноси АП.

"Ако би птица полетела, ако би се појавио комарац, ови системи би их ухватили и (верујем) да би они имали најнапредније системе", рекао је Ердоган.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво