Британска компанија складиштила делове људских тела

Британска Национална здравствена служба (НХС) раскинула је уговор с компанијом за уклањање болничког отпада зато што је у својим објектима складиштила стотине тона таквог отпада, укључујући делове људских тела, уместо да их адекватно уклони, саопштио је британски министар здравља Стивен Беркли.

Реч је о Служби за окружење институција здравствене неге (Healthcare Environment Services – ХЕС), против које је Агенција за природну средину прошле недеље покренула кривичну истрагу због "прекомерног отпада" и кршења дозвола на пет локација, преноси Индипендент.

Међу тим локацијама је и једна у Нормантону, у Западном Јоркширу, где је у септембру пронађено 350 тона медицинског отпада – пет пута више него што је дозвољено.

Стивен Беркли је, у обраћању парламенту, рекао да Национална здравствена служба (НХС) наставља да нормално функционише и да постоје планови за случај оваквих ситуација.

"Апсолутно нема опасности по здравље пацијената или ширу јавност", истакао је министар.

Према његовим речима, влада је први пут обавештена о овом случају крајем јула.

"Иако је отпад безбедно складиштен, није био прерађиван нити уклањан у адекватним регулаторним временским роковима. Ипак, ни у једном тренутку није било утицаја на јавно здравље нити на рад НХС-а", рекао је Беркли.

Додаје да је компанији ХЕС дат рок од 48 сати да достави доказе да је радила у складу са законским и уговорним параметрима, што она није учинила.

"Након што је овај проблем изашао на светлост дана, НХС је дала компанији ХЕС рок од 48 сати да пружи доказе да је радила у складу са законским и уговорним параметрима, али ХЕС доказе није доставила, након чега је 7. октобра раскинут уговор с том фирмом", појаснио је Беркли.

ХЕС је, пак, за своју неспособност да се реши отпада окривила "застарелу инфраструктуру" и еколошку политику.

Та компанија тврди да је клинички отпад адекватно чувала – при чему је, наводи, анатомски отпад држала у расхладним јединицама и указује на проблем смањења капацитета за спаљивање отпада на високим температурама у Британији у протеклих неколико година.

Због отказивања уговора, ХЕС упозорава да ће се проблем уклањања отпада из британских болница додатно погоршати јер "количина отпада који производи НХС, а који треба спалити, далеко превазилази укупне капацитете за спаљивање у земљи".

Лабуристички посланик Џонатан Ешворт је рекао да је то "страшан скандал", наводећи да је реч о "350 тона отпада, укључујући делове људских тела, ампутиране удове и заразне течности" које је компанија гомилала у својим складиштима.

Министар Баркли је, међутим, указао да је само 1,1 одсто ускладиштеног болничког отпада "анатомског порекла", закључивши да би то биле готово четири тоне уколико је тачан податак о 350 тона који је изнела опозиција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво