Ураган "Мајкл" погодио Флориду, могућа торнада

Званичници у Јужној Каролини кажу да их више брину торнада него поплаве које ће, како метеоролози упозоравају, донети ураган "Мајкл", који је погодио Флориду.

Национална метеоролошка служба саопштила је да су торнада могућа широм северозападне Флориде, југоисточне Џорџије и Јужне Каролине до четвртка ујутро, када ураган "Мајкл" буде погодио те области, преноси АП.

Командант службе за управљање ванредним ситуацијама у округу Бофорт Нил Бексли рекао је да би торнада, која ће донети ураган, могла да се брзо формирају како ураган буде слабио.

Иначе, Јужну Каролину је 2004. погодило 47 торнада за два дана када је тропска олуја "Френсис" кренула ка северу са северозападног дела Флориде, подсећа америчка агенција.

Поред торнада, метеоролози прогнозирају и поплаве услед обилних киша, као и ударе ветрова који би могли да руше дрвеће и далеководе.

Иначе, ураган "Мајкл" погодио је област у близини града Мексико Бич у савезној америчкој држави Флориди јачином урагана четврте категорије, саопштио је Национални центар за урагане.  

Ураган је изазвао смртоносне олујне таласе доносећи са собом ветрове јачине 250 километара на час, преноси АП. 

Снажни ветрови урагана срушили су и поједине објекте у месту Панама сити бич. 

Претходно је ураган "Мајкл" прерастао у ураган категорије четири пре него што је погодио Флориду, док је 500.000 људи саветовано да се евакуише. 

"Време за евакуацију дуж обале је прошло", написао је раније данас на Твитер налогу гувернер Флориде Рик Скот и додао "ако одлучите да останете у зони евакуације морате одмах да тражите склониште".

Председник САД Доналд Трамп прогласио је ванредно стање у целој Флориди, пренео је Ројтерс.

број коментара 0 пошаљи коментар