Позив Ким Џонг Уну да посети Русију

Руски званичници позвали су севернокорејског лидера Ким Џонг Уна да посети Русију, али место и време посете још није утаначено.

То је новинарима рекао портпарол Кремља Дмитриј Песков, наводећи да време и место састанка тек треба да буде договорено, пренео је Ројтерс.

Претходно је јужнокорејски председник Мун Џае Ин изјавио да очекује да севернокорејски лидер Ким Џонг Ун ускоро посети Русију, а кинески председник Си Ђинпинг Северну Кореју, у контексту глобалног дипломатског напора за решавање нуклеарне кризе.

Мун Џае Ин је ово рекао дан после састанка америчког државног секретара Мајка Помпеа и Кима у Пјонгјангу, на ком је било речи о денуклеаризацији, као и планирању новог састанка севернокорејског лидера и америчког председника Доналда Трампа.

"Други састанак Трампа и Кима могао би да прате дипломатске активности које би могле да допринесу денуклеаризацији Корејског полуострва и стабилизовању мира", истакао је Мун, пренела је агенција АП.

Додао је да постоји могућности и да се Ким састане са јапанским премијером Шинзом Абеом.

Помпео је рекао да је његова најновија, четврта посета Пјонгјангу "још један корак" ка денуклеаризацији и да је имао "добар и продуктиван разговор" с Кимом, али да има још посла, преноси Ројтерс.

Јужнокорејски председник Мун Џае Ин разговарао је са Помпеом у Сеулу након што се највиши амерички дипломата састао с Кимом, с којим је разговарао више од два сата, а главна тема је била денуклеаризација Корејског полуострва.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Науерт саопштила је да је Ким позвао инспекторе да посете полигон за нуклеарно тестирање Пунгје-ри како би потврдили да је он неповратно затворен и неупотребљив.

Помпео и Ким су се, такође, сагласили да оформе радну групу "ускоро" како би разговарали о процесу денуклеаризације и другом самиту, који је Ким предложио Трампу писмом прошлог месеца, саопштио је представник за штампу јужнокорејског председника, Јун Јунг-чан.

"Амерички државни секретар и председник Северне Кореје су разговарали о опцијама за локацију и датум другог самита Кима и Трампа, али ништа није прецизирано", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Мун, с којим се Помпео састао после Кима, изразио је наду да ће Помпеова посета и предложени други састанак Кима и Трампа донети "одлучујући напредак у области денуклеаризације, као и у мировном процесу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво