Каталонци поново праве "куле од људи", уз позив на отцепљење

Демонстранти који позивају на независност Каталоније почели су такмичење у прављењу "кула од људи", прво откако је референдум о отцепљењу тог региона од Шпаније пропао 2017. године.

Иако ово такмичење није званична манифестација у корист независности Каталоније, људски торњеви представљају дубоко укорењену традицију каталонске културе, а такмичари се сматрају присталицама отцепљења од Мадрида. 

Овај догађај, који је привукао 6.000 гледалаца у североисточни град Тарагону, организован је скоро недељу дана након што су тензије поново порасле при чему су хиљаде људи марширале у Барселони у знак обележавања годишњице референдума, одржаног 1. октобра 2017, преноси Ројтерс.

Људи су носили огромну Естеладу – каталонску сепаратистичку заставу – када је финале такмичење данас почело званичном националном каталонском химном.

Неки су узвикивали слогане у корист независности Каталоније, док су други носили транспаренте са захтевима за ослобађање ухапшених политичара који се залажу за отцепљење и повратак изгнаника.

После петоминутног протеста, гледаоци су пажњу усмерили на надметање 42 тима који се такмиче у прављењу најкомплекснијег људског торња.

Победници добијају 16.000 евра, саопштиле су власти Тарагоне, које су организовале такмичење.

Иначе, анкете у Каталонији показују да заговорника останка овог региона у саставу Шпаније има отприлике исто колико и присталица његовог отцепљења, напомиње британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво