Председник Интерпола поднео оставку – под истрагом у Кини

Менг Хонгвеј, председник Интерпола чији је нестанак пријавила супруга пре десетак дана, а који је у Кини под истрагом због кршења закона, поднео је оставку, јавља "Ројтерс".

У саопштењу Међународне полицијске организације, се наводи да је Генерални секретаријат Интерпола у Лиону примио оставку Менга Хонгвеја, која одмах ступа на снагу.

"Виши потпредседник у извршном комитету Интерпола, Ким Џонг Јанг из Јужне Кореје преузеће дужност вршилац дужности председника", наводи се у саопштењу међународне полицијске организације на Твитеру.

Интерпол ће изабрати новог председника у новембру на седници у Дубаију, јавља Ројтерс.  

Дисциплинарни орган кинеске владајуће Комунистичке партије саопштио је раније данас да је председник Интерпола Менг Хонгвеи под истрагом због сумње да је кршио закон, а реч је, иначе, о високом кинеском званичнику, чији је нестанак пријавила његова супруга пре десетак дана.

Менг Хонгвеи, који је заменик кинеског министра за јавну безбедност, "осумњичен је за кршење закона и тренутно је под надзором и истрагом" новог кинеског тела за борбу против корупције, Националне надзорне комисије, наводи се у саопштењу, преноси АП.

То саопштење је служба кинеске Комунистичке партија надлежна за корупцију и политичку нелојаност објавила вечерас на свом сајту.

Истовремено, супруга несталог председника Интерпола, Грејс Менг, пријавила је раније нестанак Хонгвеија, а данас је изјавила да јој је супруг пре него што је нестао током путовања у Кину послао фотографију ножа.

У првој изјави за јавност о мистерији у вези с нестанком Менга Хонгвеија, његова супруга је новинарима у Лиону данас рекла да верује да је он, шаљући јој фотографију ножа, покушао да јој каже да је у опасности, пренео је АП.

Грејс Менг је рекла да није била у контакту са њим откако јој је поруку послао 25. септембра.

Интерпол, чије је седиште у Лиону, и званично је јуче затражио од Кине информације о председнику те организације Менгу Хонвеију, који је нестао пошто је дошао у посету својој домовини Кини.

У саопштењу Интерпола се наводи да су искоришћени канали за спровођење захтева како би се тај захтев о статусу Менга Хонгвеија упутио Кини.

Кина се, све до сада, није оглашавала с тим у вези.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи