Холандске власти протерале четворицу Руса због сајбер напада

Холандске власти протерале су четворицу Руса због, како је саопштено, планирања сајбер напада на Организацију за забрану хемијског оружја (OPCW) у априлу. Позван на разговор руски амбасадор због давања објашњења. Јенс Столтенберг поручио је да ће ојачати одбрану Алијансе пред нападима на компјутерске мреже.

Сајбер напад припадника руске војне обавештајне службе ГРУ покушан је у време када је Организација за забрану хемијског оружја (OPCW) истраживала напад на руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његову кћерку Јулију, пренео је Би-Би-Си.

Холандија је позвала на разговор руског амбасадора ради давања објашњења.

"Сајбер операција против OPCW је неприхватљива. Откривањем овог руског деловања шаљемо јасну поруку: Русија се мора зауставити", изјавила је холандска министарка одбране Анк Бејлевелд.

Холандске власти спречиле су покушај руских обавештајних агената у априлу да хакују Организацију за забрану хемијског оружја (OPCW) и истрагу о паду малезијског авиона изнад Украјине, тврди министарка одбране. 

На конференцији за новинаре у Хагу, Бејлевелдова је позвала Русију да престане са својим сајбер активностима које имају за циљ "подривање" западних демократија, пренео је Ројтерс.

На основу презентације шефа холандске војне обавештајне агенције, четворица Руса су дошла у Холандију 10. априла и ухваћена су са обавештајном опремом у хотелу поред седишта Организације за забрану хемијског оружја.

У то време (OPCW) је радио на утврђивању супстанце употребљене у нападу на руског двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његове кћерке Јулије и супстанце коришћене у нападу на Думу у Сирији.

Говорећи о руском покушају да хакују истрагу о паду малезијског авиона, Бејлевелдова је рекла да су они били свесни интересовања руских обавештајних служби за истрагу и да су предузели одговарајуће мере, пренео је АП.

Четворица Руса су ухапшена 13. априла и протерана у Русију, изјавио је холандски генерал мајор Оно Ејцхелсхејм.

Они су планирали да отпутују у лабораторију у Шпицу у Швајцарској коју OPCW користи за анализу узорака хемијског оружја, рекао је он.

Руска војна обавештајна служба је активна овде у Холандији... где је седиште великог броја међународних организација, рекао је Ејцхелсхејм.

Столтенберг: Јачамо одбрану НАТО-а пред сајбер нападима Русије 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да ће ојачати одбрану Алијансе пред нападима на компјутерске мреже, за које Британија тврди да су дело руске војнообавештајне службе, а уједно је позвао Русију да оконча своје "неодговорно понашање". 

"Земље чланице НАТО-а су солидарне са одлуком холандске и британске владе да прозову Русију због њених отворених покушаја да поткопа међународно право и институције", саопштио је Столтенберг на састанку министара одбране НАТО-а у Бриселу, преноси АП.

Русија, упозорава Столтенберг, "мора да стави тачку на своје неодговорно понашање, укључујући употребу силе против својих суседа, покушаје мешања у изборне процесе и распрострањене кампање дезинформисања".

НАТО ће, поручио је генерални секретар, наставити да јача своју одбрану и моћ одвраћања како би изашао на крај са хибридним претњама, укључујући сајбер област.

Он је то поручио у тренутку када се 29 министара одбране НАТО-а састало у Бриселу ради разговора о новим офанзивним сајбер способностима, а након што су Британија и Холандија саопштиле да поседују доказе о руским сајбер нападима, наводи Ројтерс.

Очекује се да ће САД, Британија, Данска и Холандија објавити да ће обезбедити офанзивне сајбер способности за употребу у оквиру НАТО-а.

Русија је данас одбацила, као "производ бујне маште", оптужбе Британије да руски шпијуни стоје иза глобалних сајбер напада и саопштила да такве оптужбе немају никакву вредност те да су део кампање дезинформисања чији је циљ да се нашкоди руским интересима, пренео је Тас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи