После успешне премијере срушио се борбени авион Ф-35

Америчка војска претрпела је прво рушење изузетно скупог борбеног авиона из програма Ф-35, вредног око 100 милиона долара, само дан након што је објављена вест да је верзија тог авиона коју су користили маринци имала прво борбено дејство по талибанским метама у Авганистану.

Би-Би-Си преноси саопштење америчких маринаца да се авион Ф-35Б срушио у савезној држави Јужна Каролина, да је пилот успео да се катапултира и прође без повреда. У саопштењу је наведено да је истрага о узроку пада у току.

Наводи се да је програм авиона Ф-35 највећи и најскупљи програм наоружања ове врсте на свету и да је пројектовано да би америчка компанија "Локид Мартин" могла да прода више од 3.000 ових летелица.

Би-Би-Си подсећа да је програм критикован како због цене и кашњења у испоруци, тако због и ефикасности у борби.

Ројтерс је објавио да је нови уговор који је Пентагон јуче потписао за набавку рекордног броја од 141 борбеног авиона Ф-35, при чему је пређашња цена од око 100 милиона смањена на 89,2 милиона долара по летелици.

"Локид Мартин" прави ове авионе у три варијанте, при чему ознака А значи да има конвенционално полетање, ознака Б је за скраћено полетање и вертикално слетање, а Ц за катапултирање са носача авиона.

Си-Ен-Ен је јуче пренео наводе америчких војних званичника да је борбени авион Ф-35Б у четвртак први пут употребљен у Авганистану против фиксне талибанске мете.

"Током мисије, Ф-35Б извео је напад као вид подршке операцијама америчких трупа на копну и био је успешан", потврдиле су морнаричке снаге САД.

Си-Ен-Ен је навео да овај авион фаворизује амерички председник Доналд Трамп, који је неколико пута хвалио Ф-35 због способности да буде "невидљив".

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво